Potpuna kontrola

Nedavna odluka predsjednice Kosova Vjose Osmani da razriješi Valdetu Daku sa mjesta predsjednice CIK, ali i druge odluke Vlade Kosova o razriješenjima funkcionera, opozicija na Kosovu vide kao pokušaj za uspostavljanje potpune kontrole nad svim nezavisnim institucijama, prenosi Ekonomija onlajn.

Poslanik iz redova Demokratskog saveza Kosova Arben Gashi rekao je za Radio Slobodna Evropa da će takve akcije otpuštanja zvaničnika iz nezavisnih institucija predstavljati problem za budućnost Kosova.

"Ovo je prvi put da se primjećuje ovo ponašanje, a ponašanje je ono što gradi metodologiju. Ova metodologija koja se gradi predstavlja nazadovanje za Kosovo i predstavljaće problem u budućnosti", rekao je Gashi.

Portparol vlade Perparim Kryeziu kaže da su rezultati izbora 14. februara jasan dokaz da su građani tražili i da očekuju promjene od institucija i vlade koju su oni izabrali.

Kryeziu je rekao da je za ispunjenje očekivanja neophodno da čelnici određenih institucija budu u skladu sa vladinom vizijom i da dijele zajedničke vrijednosti i ciljeve.

"Zarobljene institucije su loše nasljeđe prošlih vlada i ostaće stvar prošlosti, dok je njihovo funkcionisanje cilj današnje vlade. Nekima se ovo neće svidjeti jer je kraj ere, pa će biti povremenih kritika, ali naša vizija je jasna i u službi građana", rekao je Kryeziu.

Nasuptot tome, predstavnici opozicionih stranaka smatraju da je odluka predsjednice Vjose Osmani da razriješi Daku sa mjesta predsednika CIK, težak udarac za tu nezavisnu instituciju i da to predstavlja kršenje Ustava.

Iz Demokratske partije Kosova poručuju da je odluka Osmani "napad na CIK" i "hvatanje" te institucije, samo nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora, raspisanih za 17. oktobar.

I u Alijansi za budućnost Kosova smatraju da je odluka predsjednice "institucionalna praksa bez presedana".

Da je smjena Dake nelegitimna smatra i predsjednica odbora Mreža Kosovske ženske grupe i predavač na jednom od privatnih koledža na Kosovu Ariana Kosaj-Mustafa, koja ističe da će to uticati na demokratske temelje na kojima Kosovo želi da bude izgrađeno.

"Bilo je glasova protiv tamo gdje se tražila ova promjena, ali s druge strane, ako nastavimo sa tendencijama otpuštanja, koje mogu biti neustavne, ovo neće biti dobro", rekla je Kosaj-Mustafa.

Šef poslaničke grupe Samoopredjeljenja Mimoza Kusari-Lila naglašava da nijedan proces ili odluka novog rukovodstva nisu doneti mimo zakona ili bez transparentnosti i bez razloga.

"Vjerujem da je vrijeme i da postoji jasna vizija onih koji prate poslove i Vlade i Skupštine, da se vide procedure i da se identifikuju slučajevi kršenja zakona. Naravno, niko ne podržava kršenje zakona, ali promjene se moraju dešavati i dešavaju se", rekla je Kusari-Lila.

Bivša predsjednica Centralne izborne komisije Valdete Daka je istakla da je odluka predsjednice Vjose Osmani o njenom razriješenju sa te funkcije "u suprotnosti je sa Ustavom i protivzakonita" i da će zato tražiti "puteve da zaštiti svoje pravo".

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online