Zamjena za članstvo u NATO

Izvršni direktor Instituta za evropsku politiku Kosova Demush Shasha kaže da će konačni sporazum sa Srbijom obuhvatiti pitanja o kojima se do sada razgovaralo tokom procesa dijaloga, kao što su Zajednica srpskih opština i autonomija za Srbe i srpske crkve na Kosovu, prenosi Koha.

"Konačni sporazum neće imati elemente SEFTA, niti one koji su danas pomenuti, bilo da je to nacionalni savjet i druge tačke, već teme o kojima se do sada razgovaralo u dijalogu, a to će biti pitanje Zajednice srpskih opština, pitanje eksteritorijalnosti srpskih crkava i neka vrsta autonomije za Srbe na Kosovu", rekao je Shasha u emisiji "Desk" na KTV.

On je dodao da će to biti postignuto u zamjenu za priznanje nezavisnosti ili otvaranje puta ka članstvu u NATO.

"U zamjenu za priznanje, ili možda ne priznanje od strane Srbije, već otvaranje puta ka članstvu u NATO, što bi garantovale SAD i EU, dok bi Srbija garantovalada neće da ometa članstvo Kosova u NATO i EU i priznavanje od strane pet zemalja EU, koje nisu još priznale Kosovo, kao i liberalizaciju viznog režima itd", rekao je Shasha.

Prema njegovim riječima, garancije za to bi mogli da daju SAD, Njemačka i Francuska.

"Garantovaće oni koji su garantovali Prespanski sporazum, naime SAD, Njemačka i Francuska. Oni mogu da garantuju takav sporazum", zaključio je Shasha.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore