Članica rukovodstva LDK

Članica rukovodstva Demokratskog saveza Kosova Besa Gaxheri smatra da Kosovo ima problem sa zastupljenošću u dijalogu, čestim promjenama vlada i nedostatkom jedinstva političkih partija, prenosi Ekonomija onlajn.

Gaxheri je istakla da bi "SAD i EU trebalo da izvrše pritisak na Srbiju kako bi ona prihvalita nezavisnost Kosova".

"Pitanje dijaloga ozbiljna je tema za Kosovo, s obzirom na to da srpska strana ne namerava da zaključi ovu temu, pa s pravom očekujemo ozbiljnu posvećenost od EU i SAD i pritisak na Srbiju da prihvati stvarnost Republike Kosovo i ovu temu treba što pre zatvori. Kosovo takođe ima problem sa zastupljenošću u dijalogu, promenom bilo koje vlade pokazali smo političku nezrelost jer nije bilo saradnje, koordinacije i jedinstva političkih partija, stavova-opozicije po ovom pitanju i naše ponašanje je iskoristila Srbija sa svojim saveznicima", kaže Gaxheri.

Prema njenim riječima, aktuelna vlada treba da se složi sa principima bivše vlade Avdullaha Hotija "da nijedan sporazum ne važi bez uzajamnog priznavanja".

"Nažalost, ova vlada radi istu stvar, ali sa drugačijom taktikom. Aktuelna vlada, umjesto da se složi sa principima vlade Hotija, do kojih se došlo u dogovoru sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Sarkozijem, da nijedan sporazum ne važi bez uzajamnog priznavanja, izjavljuju da ovo nije nastavak dijaloga već novi početak dijaloga i navodi populističke teme pune folklora o izbornim pitanjima na Kosovu, što je zaista štetno i neshvatljivo", kaže Gaxheri.

Ona smatra da bi premijer trebalo da da prioritet dijalogu i donese rješenja o važnim temama za Kosovo.

"Rješavanje problema između Kosova i Srbije više nije prioritet međunarodne politike, dok bi za nas to trebalo da bude prioritet, s obzirom na ličnosti, kao što su Biden, Merkel itd. koji se sjećaju procesa kosovske državnosti i te ličnosti ulažu sve kako bismo taj proces što prije zatvorili", rekla je Gaxheri.

Kako kaže, svjetski poredak, uključujući i politiku, se mijenjaju, ali ne u korist Kosova.

"Gospodin Kurti bi trebalo postati iskren što je prije moguće i obratiti se građanima, priznajući da je za kampanju dao ona folklorna i populistička obećanja, dok je stvarnost drugačija. Mora se suočiti sa stvarnošću i donositi odluke o važnim temama kao što je dijalog", zaključila je Gaxheri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online