Vučić vrijeđao i provocirao

Zamjenik premijera Besnik Bislimi rekao je da na sastanku u Briselu, između premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, nije otvorena tema statusa pravoslavnih vjerskih objekata. Prema njegovim riječima, neće biti ni otvorena.

U intervjuu za Desk KTV, rekao je da je besmisleno da u sekularnoj državi poput Kosova crkva stekne autoritet da postane dio kreiranja politike.

"Uopšte nismo pokrenuli pitanje statusa vjerskih objekata, niti to namjeravamo. Ali na sastanku u Prištini sa Lajčakom i Palmerom istakli smo našu zabrinutost, koja se tiče toga da je besmisleno to što u sekularnoj državi crkva stiče takav autoritet. Problem je malo širi, imamo nešto veći miks, mi imamo mješavinu pravoslavne crkve na izborima u Crnoj Gori i Bosni, to je u funkciji ekspanzionističke politike Srbije i trebalo bi da je EU tretira kao takvu. To ne treba posmatrati kao inicijativu za garantovanje prava zajednice, već kao pokušaj da religija znači pojam elemenata državnosti“, rekao je Bislimi, koji je takođe bio u Briselu na sastanku sa srpskom stranom u okviru dijalog za normalizaciju odnosa.

Bislimi je kazao da je Kosovo u razgovorima dokumentovalo pred Evropskom unijom da je Srbija sabotirala svaki potpisani preliminarni sporazum, dodajući da je među njima i onaj za Zajednicu srpskih opština.

"Kosovo nije potpisalo sporazum sa Srbijom u Briselu, potpisalo je 23 sporazuma i pridruživanje je jedan od njih i to treba posmatrati u ovom kontekstu. Asocijacija bi danas mogla da predstavlja problem za raspravu ako bi obe strane imale izvještaje o tome da nemamo problema sa primjenom drugih sporazuma. Danas smo dokumentovali pred EU da je Srbija sabotirala svaki od preliminarnih sporazuma i da ima nula kredibilitet da zahtjeva od kosovske strane primjenu dodatnog sporazuma, npr. sporazum o carinskim akcizama, prema kojem Srbija i dalje izdaje markice gde se kaže carinska filijala u Prištini kao filijala carine u Nišu, zatim smo spomenuli i sporazume o slobodnoj trgovini sa svim barijerama koje Srbija postavlja na izvoz robe, i drugih problema. To pokazuje da Srbija nikada nije bila strana koja sarađuje.

Čak ni u EU ne postoji optimizam za brz dogovor između Kosova i Srbije

Prvi potpredsjednik premijera za evropske integracije Besnik Bislimi rekao je da čak ni u EU ne postoji optimizam za postizanje brzog sporazuma između Kosova i Srbije.

Ali Bislimi je rekao da izjave predshednika Srbije Aleksandra Vučića treba posmatrati u kontekstu političke situacije u Srbiji. U Srbiji ima više izjava za domaću potrošnju.

"Mislim da ni unutar EU ne postoji optimizam za brz dogovor, ali s druge strane, postoji uvjerenje da Vučićeve izjave treba gledati u kontekstu tamošnje političke situacije. To su izjave za domaću upotrebu u Srbiji. Jer prema njihovom tumačenju, Vučić takođe dobro zna o čemu se vode pregovori. Kažem da ovo stvara plodno tlo za zabrinutost – čak i unutar EU – ukoliko se osmisli proces koji bi trebalo da dovede do uzajamnog priznavanja, a druga strana kaže da taj proces nikada tuda neće voditi“, rekao je Bislimi u intervjuu za KTV.

Bislimi je rekao da postoji mogućnost sastanka kosovske i srpske strane početkom jula.

Istakao je da je problem nastao u trenutku kada je kosovska strana pokazala da u posljednjih deset godina dijalog nije bio strukturisan i da kraj nije poznat.

Dodao je da je ovo dalo puno prostora za tumačenje.

"To je bio prijedlog na početku da se glavni elementi sveobuhvatnog sporazuma postave pravno obavezujućim, a zatim da se obezbjede oni drugi elementi koji se moraju primjeniti nakon potpisivanja konačnog sporazuma. Ali – da ne započnemo sa pojedinačnim sporazumom i da na kraju kažemo da donosimo konačan sporazum a da se ne zna kako će izgledati“, rekao je Bislimi.

Bislimi: Vučić je tokom razgovora vrijeđao i provocirao na srpskom jeziku

Zamjenik kosovskog premijera Besnik Bislimi rekao je da je na sastanku u Briselu između kosovske i srpske strane bilo uvreda sa ove druge.

Bislimi je za za Desk na KTV rekao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić više puta vrijeđao i govorio na srpskom jeziku, na šta su upozorili zvaničnici EU.

"Bilo je uvreda i provokacija predsjednika Srbije Vučića. Sa srpske strane bio je aktivan samo Vučić, drugi učesnik, što je za nas bilo iznenađenje, jer je u protokolu bilo da će biti glavni pregovarač Petković, a u posljednjem trenutku ga je zamjenio ministar spoljnih poslova, što je nama bio pokazatelj da Srbija na razgovore sa Kosovom dolazi sa ministrom spoljnih poslova. Kada se Vučić izgubio, počeo je da govori na srpskom i vređa. Nekoliko puta smo upozorili domaćina da je službeni jezik engleski. Spomenuli smo da njegovi napori predstavljaju provokaciju, ali nakon polovine razgovora kada je vidio da su beskorisni, promenio je pristup", rekao je.

Bislimi je dodao da je u razgovorima Srbija imala malo spremnosti da razmisli o četiri prijedloga koja je dalo Kosovo.

"Bilo je vrlo malo volje da se razmisli o našim idejama i prijedlozima i potrebi da se postigne konačni sporazum u roku koji uključuje priznanje. Srpska strana misli da je status Kosova na stolu i da o njemu treba razgovarati sa srpskom stranom“, rekao je on.