Pitanje nestalih

Zastupnik Pokreta Samoopredeljenja Haki Abazi rekao je da bi, ukoliko je istinita tvrdnja Veljka Odalovića da je spreman da napusti srpsku delegaciju u pregovorima o potrazi za nestalim licima, to moglo da predstavlja "rješenje čvora", prenosi Koha.

"Koliko sam čuo, Odalović je rekao da može i da ode. Mislim da tu počinje rješenje čvora, da je suočavanje sa prošlošću i izlazak iz ovog političkog slepila, kroz koje Srbija mora da prođe, važno za postizanje međusobnog priznavanja ili normalizacije odnosa", rekao je Abazi.

On je dodao da treba "razotkriti" namjeru Srbije da, kako kaže, što više oduži postizanje sporazuma sa Kosovom.

"Koja je svrha ruskog voza na granici Kosova? Koja je svrha podizanja barikada? Betonska konstrukcija odmah poslije mosta u Mitrovici? Sve to je korišćeno kao oblici prijetnje Srbije. Ako Srbija želi mir, neka onda potpiše sporazum. Mislim da treba razotkriti akciju i namjeru Srbije u produženju potpisivanja sporazuma", rekao je Abazi.

Tokom sastanka u Briselu, premijer Albin Kurti je zatražio da, kada je u pitanju problem rješavanja nestalih lica, srpsku delegaciju napusti Veljko Odalović.