Predsjednik Skupštine

Predsjednik Skupštine Glauk Konjufca izjavio je da bi institucije Kosova trebalo da verifikuju dogovore postignute u dijalogu sa Srbijom, dok se predstavnica Demokratskog instituta Kosova (KDI) Jeta Krasniqi žali da proces dijaloga prati netransparentnost, izvještava Ekonomija onlajn.

Na šestom koordinacionom sastanku predsjednika parlamentarnih odbora o nadzornoj ulozi dijaloga Kosova i Srbije, Konjufca je rekao da se Kosovo optužuje za nesprovođenje sporazuma.

"Proces dijaloga traje već deset godina. Srbija smatra da ima stratešku poziciju, a zapravo ima dvostruke standarde. Potrebno je da kosovske institucije shvate da nisu ovdje samo da bi preispitale koliko je neophodna primena sporazuma", smatra Konjufca.

On je naglasio da pomaka u dijalogu mora biti kako bi Kosovo bilo priznato od pojedinih država.

"Države koje nisu priznale Kosovo obrazložile su da neće promjeniti svoj stav o nepriznavanju dok nas Srbija ne prizna", rekao je Konjufca.

Jeta Krasniqi iz Demokratskog instituta Kosova navela je da proces dijaloga nije dovoljno transparentan, jer mnogi sporazumi nisu objavljeni. Krasniqi je takođe rekla da je civilno društvo spremno da sarađuje u procesu dijaloga.

"Smatrali smo da su sastanci parlamentarnih odbora dobar način za razmjenu informacija. Ovaj proces se ne ističe velikom transparentnošću, a postoje sporazumi koji nisu objavljeni, a vidimo da su sprovedeni", naglasila je Krasniqi.

I Konjufca je istakao da je potrebno da se u proces dijaloga uključe nevladine organizacije, kao i skupštinski odbori.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online