Optužbe na račun premijera

Demokratska partija Kosova optužila je premijera Albina Kurtija da nije ispunio obećanje da će stupiti u dijalog sa Srbijom bez razjašnjavanja sudbine nestalih, prenosi Koha.

Član predsjedništva PDK Betim Gjoshi naveo je da sa Kurtijem na sastanku nisu bili Vasfije Krasniqi i Saranda Bogujevci i istakli da je premijer na satanak otišao prema uslovima koje je postavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

 „Albin Kurti je danas pokazao da nije ispunio obećanje koje je dao Ferdoniju Kerkeziju i Nusreti Kumnovi koji su razgovore u dijalogu uslovili razjašnjavanjem sudbine njihove djece“, naglasio je Gjoshi.

Poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, visokim predstavnikom EU Josephom Borellom i izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, premijer Albin Kurti rekao je da je tokom razgovora pomenuo ratne zločine koje su počinile srpske snage.

„Iako predsjednik kaže da ne zna ništa, postoje oni koji znaju i koje ćemo da pitamo. Može se reći da su u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj Srbi bili učesnici ali na Kosovu nije bilo zločina iza kojih nije stajala država. Istina o zločinima Miloševićeve Srbije na Kosovu je u Beogradu. Pozivamo da ljudi koji su u to vrijeme bili na vlasti budu sklonjeni sa svih položaja u Srbiji i ispitani o zločinima“, rekao je Kurti i naveo da je Kosovo počelo da priprema optužnice za genocid.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore