Sastanak bio konstruktivan

Premijer Kosova Albin Kurti istakao je danas, nakon sastanka u Briselu, da je problem što ne postoji međusobno priznanje Prištine i Beograda, prenosi Tanjug.

Kurti je, u izjavi novinarima, kazao da je s njegove tačke gledišta ovaj „prvi sastanak o budućem dijalogu“ bio konstruktivan.

"Biće teško, ali ja sam optimista, ne zato što sam to uvijek, već što sada imamo iskreni pristup problemima i suština našeg konflikta je nedostatak međusobnog priznavanja. Niti Srbija priznaje Kosovo, niti Kosovo Srbiju“, istakao je on.

Kurti je podsjetio da je i američki predsjednik Joseph Biden jasno rekao da je neophodno međusobno priznavanje.

"Mislim da zajedno možemo mnogo brže nego što drugi misle da krenemo evropskim i evroatlantskim putem. Naši odnosi bi trebalo da se poboljšaju principom reciprociteta“, poručio je on.

S tim u vezi je kazao da, pošto u Srbiji postoje naiconalna vijeća Albanaca i Bošnjaka, Nacionalno vijeće Srba može da se uspostavi na Kosovu.

"Taj reciprocitet, dodaje, može doprineti smanjenju tenzija i prekidu loših odnosa“, dodao je on.

Kurti smatra da bi bilo dobro da "Kosovo i Srbija potpišu deklaraciju o miru, uz jasnu poruku da nijedna strana neće napasti drugu“.

Predlaže da se takav dokument potpiše dan poslije Samita NATO u Briselu, i da bi to doprinelo sigurnosti i miru u regionu i šire.

Na komentar novinara Tanjuga da li u prilog tome idu i radikalni stavovi kosovskih zvaničnika koji podstiču napade na Srbe i vjerske objekte Kurti je uzvratio tvrdnjom da nema međuetničkih problema na Kosovu, ali da Kosovo ima problema sa Srbijom.

Ukazao je da na Kosovu postoje mjesta u kojima rade zajedno Albanci, Srbi, Bošnjaci, Turci, Goranci.

"Mislim da i Srbi i Albanci i svi u regionu, ne samo na Kosovu i u Srbiji, imaju dva glavna zahtjeva, a to su zapošljavanje i pravda. To je najveća briga, a ne to što Srbija želi da zloupotrebljava Rezoluciju UN 1244 i kaže da nikada neće priznati Kosovo“, objasnio je Kurti.

Rekao je da ne vidi boljeg i drugačijeg rješenja od međusobnog priznanja i da misli da je što se to prije desi bolje i za Srbiju.

"Moj stav je bio i da je potrebno oslobođenje Kosova i dogodilo se. Ako smo prije 13 godina mi proglasili nezavisnost od Srbije, došlo je vrijeme da i Srbija proglasi nezavisnost od Kosova, da se ne bavi nama i sarađuje na evropskom putu. Uvjeren da naše dvije republike mogu početi novo poglavlje u najnovijoj historiji Balkana i biti primjer drugima u regionu“, nastavio je Kurti.

Kada je riječ o tome kako je protekao susret sa predsjednikom Vučićem Kurti tvrdi da nije bilo nikakvih incidenata, niti situacija na rubu incidenata na današnjem sastanku.

"Držali smo distancu više od dva metra. Atmosfera je subjektivna stvar. Za mene je diskusija bila konstruktivna i suštinska. Najvažnije je da ne idemo okolo i ne vidimo slona u sobi. Nedostatak međusobnog priznanja je suština problema“, dodao je on.

Kurti je preneo da građani Kosova ne mare mnogo za dijalog.

"Oni traže pravdu i zaposlenje. Kada se vratim tamo neću moći da se bavim mnogo ovim pitanjem“, istakao je on.

Izvor: Kosovo Online/Tanjug