Bez dogovora o agendi naredne runde dijaloga

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da je na prvom sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dao četiri prijedloga, piše Koha.

"Sastanak je bio konstruktivan s naše strane. Učestvovaćemo u ovom teškom procesu, a druga strana je govorila o starim idejama. Predložili smo četiri ideje. Prva je bila da se inicira promjena CEFTA u SEFTA sporazum po uzoru na onaj koji imaju Lihtenštajn, Norveška i Island sa EU. Prijedlog je bio i da odmah potpišemo mirovni sporazum da nećemo napadati jedni druge”, rekao je Kurti.

On je naveo da je predložio da kada su u pitanju nestali, šef komisije za nestala lica Veljko Odalović ode sa te funkcije.

"On je zajedno sa Zoranom Anđelkovićem upravljao okupiranim Kosovom".

Kada je u pitanju četvrti prijedlog, Kurti je naveo da je bio u vezi sa manjinama. 

"U pitanju je  bilateralni reciprocitet, što je opšti princip, ali za Srbe na Kosovu imali bismo Nacionalno veće kao u Srbiji što postoji za Albance i Bošnjake. Naša posljednja tri prijedloga su odbijena, ali nije bilo odgovora za CEFTA. Nadam se da Vučić i Selaković ozbiljno razmotriti ove naše prijedloge koje smo danas dali kada se vrate u Beograd", naveo je Kurti i dodao da se nisu dogovorili o agendi naredne runde dijaloga koja bi trebalo da se održi prije 25. jula.