Poslanica Demokratske partije Kosova Blerta Deliu-Kodra izjavila je da je razriješenje predsjednice Centralne izborne komisije Valdete Dake politička akcija predsjednice Vjose Osmani po, prema njenim riječima, naredbama premijera Albina Kurtija i Pokreta Samoopredjeljenje, prenosi RTK2.

„Predsjednica Kosova, Vjosa Osmani, danas je sprovela političko naređenje Albina Kurtija i Samoopredjeljenja za zauzimanje nezavisne ustavne institucije Kosova kao što je Centralna izborna komisija. Ovo je direktan napad na CIK i zauzimanje ove institucije“, rekla je Deliu-Kodra.

Odluka predsjednice Vjose Osmani, prema poslanici Deliu-Kodra, predstavlja kršenje Ustava Kosova i flagrantno miješanje u nezavisnu ustavnu instituciju.

„Centralnu izbornu komisiju već duži niz godina ocjenjuju svi međunarodni mehanizmi za organizovanje vjerodostojnih izbora, najboljih u regionu. Danas predsjednica Vjosa Osmani, kroz politička naređenja Albina Kurtija i Samoopredjeljenja dovodi u pitanje kredibilitet ove institucije uoči lokalnih izbora“, rekla je ona.

PDK poziva sve ambasade zemalja Kvinte da hitno reaguju na kršenje nezavisnih ustavnih institucija na Kosovu, u suprotnom, kako je rekla poslanica Deliu-Kodra, njihovo nereagovanje potvrđuje podršku zauzimanja ovih nezavisnih institucija.

Deliu-Kodra je rekla da će Vjosa Osmani od danas biti direktno odgovorna za sprovođenje lokalnih izbora na jesen ove godine.

„Prije nego što je došlo do političke smene gospođe Dake, Pokret Samoopredjeljenje se pobrinuo da je prvo individualizuje, počev od slabih napada na sastanke CIK-a od predstavnika Samoopredjeljenja, a iz inostranstva linčujući je preko nasilnih aktivista društvene mreže. Ovo najbolje govori o političkom nasilju koje je vlada Albina Kurtija počela da vrši preko predsjednice Vjose Osmani da bi izvršila akcije protiv nezavisnih institucija“, rekla je Deliu-Kodra.

Dodala je da je scenario zauzimanja Centralne izborne komisije od strane Albina Kurtija i Vjose Osmani započeo prije nekoliko nedjelja kada, prema njenim riječima, jednostrani predsjednik Vjosa Osmani nije odredila imenovanje drugog člana PDK u CIK-u i Koalicije VAKAT sa ciljem da ih zamjeni predstavnicima vlade.

Izvor: RTK2