Predsjednica CIK odbila

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani zatražila je ostavku predsjednice Centralne izborne komisije Valdete Dake, prenosi Ekomonija onlajn.

Prema informacilama lista Periskopi, Osmani je na sastanku održanom u Predsjedništvu zatražila od Dake ostavku, ali je predsjednica CIK to odbila.

Daka je uoči vanrednih parlamentarnih izbora 14. februara već bila na meti Samoopredjeljenja, a Osmani se na izborima kandidovala kao dio liste Samoopredjeljenja sa svojom građanskom listom, i tada je oštro kritikovala CIK u vezi sa postupkom ovjere kandidata za izbore.

Osmani je tvrdila da je izvršen pritisak na Kancelariju za registraciju političkih partija, a do sukoba je došlo i kada kandidatu Samoopredjeljenja za premijera Albinu Kurtiju i drugim kandidatima za poslanike koji su bili osuđeni za krivično djelo, zakon nije dozvolio da se kandiduju na izborima.

Predsjednik parlament Glauk Konjufca u to vrijeme direktno je optužio Daku da vrši uticaj na CIK.

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla takođe je uputio kritike na račun Dake, koja je na konferenciji za štampu, rekla da je ovakva vrsta pritiska i opasna i bez presedana.

Organizacije civilnog društva i pojedine ambasade na Kosovu zahtjevale su prestanak pritiska na CIK.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online