Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da "non pejperi" koji su se pojavili u prethodnih nekoliko mjeseci, neće biti tema dijaloga Beograda i Prištine i istakla da ni po koju cijenu neće biti razgovora o promjeni granica, prenosi Reporteri.

Osmani je rekla da bi takve "avanture", kao što je promjena granica, mogle da destabilizuju ne samo Kosovo nego i ceo region.

"Znamo što treba da učinimo i znamo što treba da izbjegnemo, a jedna od opasnih avantura koju ćemo izbeći po svaku cijenu je ona koja uključuje promjenu granica, jer bi to moglo da destabilizuje, ne samo Kosovo, već i čitav region", rekla je Osmani u intervjuu za Al Jazeera Balkan.

Po njenim riječima, nove institucije koje su formirane poslije izbora 14. februara, imaju jasan mandat da ne pregovaraju o pitanju granica i suverenitetu Kosova.

"U potpunosti ćemo poštovati taj mandat. Moramo imati samopouzdanja, ne treba nam ‘non pejper’ koji će nam reći šta treba da radimo", istakla je Osmani.

Osmani je, govoreći o bivšim liderima OVK kojima se u Hagu sudi za ratne zločine, rekla je da OVK vodila oslobodolački rat.

"Oslobodilačka vojska Kosova bila vojska koja je izašla iz naroda i borila se za oslobođenje. U tom smislu, naglasila bih riječ oslobođenje, jer su svi njeni napori bili oslobođenje Kosova od genocidnog režima", rekla Osmani.

Dodala je da, uprkos političkim razlikama koje je imala sa bivšim predsjednikom Kosova Hashimom Thaçijem i nekim drugim bivšim liderima OVK, svi treba da cijene "doprinos slobodi i nezavisnosti".

"Skupština Kosova je svojom voljom osnovala Specijalni sud, koji u tom smislu mora da radi prema zakonima i Ustavu Kosova. Svako od nas mora da shvati doprinos koji su lideri OVK dali međunarodnoj pravdi dobrovoljnim radom sa specijalizovanim komorama", poručila je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri