Smjena Agima Veliua

Jedan od osnivača Demokratskog saveza Kosova Milazim Krasniqi smatra da je smjena Agima Veliua sa mjesta šefa ogranka stranke u Podujevu velika greška koja označava početak eliminacije starih stranačkih kadrova od strane novog lidera stranke Lumira Abdixhikua, prenosi Indeksonlajn.

Krasniqi navodi da je Agim Veliu imao veliki uticaj u stranci i smatra da je njegova smjena nemoralna i politički štetna.

„Imam utisak da je Abdixhikov postupak u ogranku Podujevo greška koja bi mogla da se osveti i njemu i stranci. Pod izgovorom imenovanja kandidata za gradonačelnike Abdixhiku je počeo proces čišćenja stranke od starih partijskih kadrova. Postoji rizik od sukoba unutar stranke, jer nezadovoljne pristalice Agima Veliua mogu biti suzdržani ili LDK može da izgubi njihove glasove“, kaže Krasniqi.

Po njegovim riječima, predsjednik LDK Lumir Abdixhiku, kroz čistke u stranci, priprema teren za približavanje Samoorpedjeljenju (VV).

„Mislim da ovo označava i pokušaj LDK da ide u susret Pokretu Samoopredjeljenje. Ostaje da se vidi šta će se događati u budućnosti, ali bez ikakve sumnje da bi to moglo da bude na štetu samog LDK-a. Mislim da je to strateška greška jer LDK Ima sjajnu istoriju stranke koja kreira sopstvenu politiku i nije pomagač nijedne druge stranke", rekao je Krasniqi.

Na sastanku predsjedništva LDK je objavio osam kandidatura za gradonačelnike, među kojima je Perparim Rama kandidat za gradonačelnika Prištine.

„Perparim Rama je kandidat za gradonačelnika Prištine on praktično nema akreditive u stranci što pokazuje da Abdixhiku pokušava da napravi diskontinuitet sa dosadašnjim tradicijama. Ali s obzirom na to da je LDK desničarska konzervativna stranka, vjerujem da bi ovo moglo da ima štetne posljedice po stranku“, smatra Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline.net