Bivši predsjednik Vrhovnog suda

Bivši predsjednik Vrhovnog suda Fejzullah Hasani zatražio je izmjenu Zakona o izborima kako bi se licima sa uslovnim osudama, novčanim kaznama i sudskim ukorima omogućilo kandidovanje na lokalnim izborima, piše Reporteri.

"Mogu se izvršiti promjene. Treba ih izvršiti radi pojašnjenja i usklađivanja sa Krivičnim zakonikom ili odredbama koje uređuju pravne posljedice kazni. Apsurdno je da neko zbog krivičnog djela nemara, koje je u krivičnom zakonu sa beznačajnim posljedicama, sprečavaju nekoga da učestvuje na izborima. Dakle, moguće je da će se to promjeniti i po mom mišljenju to bi trebalo učiniti“, rekao je on.

Hasani je naglasio da će na osnovu prošlogodišnje odluke Ustavnog suda sa liste biti uklonjeni svi koji su u posljednje tri godine proglašeni krivim za bilo koje krivično djelo.

Na osnovu ove odluke Ustavnog suda, na opštim izborima 14. februara, aktuelnom premijeru Albinu Kurtiju onemogućeno je da se kandiduje za poslanika, jer je u posljednje tri godine imao uslovnu kaznu, zbog prolivanja suzavca u Skupštini Kosova 2016. godine.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri