Izvjestilac za Kosovo u EP

Izvjestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola von Cramon izjavila je da ukoliko se liberalizuju vize za Kosovo, lakše će se prihvati kompromisi koji mogu proizaći iz konačnog sporazuma Srbije i Kosova, prenosi Reporteri.

"Biće nešto za Zajednicu srpskih opština, ali kako će biti sastavljena i kako će izgledati, kakva će biti njena izvršna ovlašćenja, mislim, kakvu izvršnu vlast može imati, vidjećemo. I naravno da ne bi trebalo da bude bilo šta poput Republike Srpske u Bosni i Hercegovini. Stoga mislim da bi mnoge diplomatske snage trebale da prođu kroz sve tačke Ahtisaarijevog plana i tada će ZSO biti samo jedno pitanje. Razumijem zašto premijer Kurti u ovom trenutku nije spreman da govori samo o ovom pitanju i dijelim njegov stav da treba sačekati i videti šta će biti u paketu, a zatim ćemo odlučiti kako da se bavimo tim tačkama“, rekla je ona.

Von Cramon je naglasila da se raduje konačnom dogovoru u dijalogu Beograda i Prištine.

"Svi se radujemo konačnom sporazumu, koji bi doneo pomirenje za obostrano priznanje obe strane. Zbog toga moramo nastaviti ovaj dijalog kako bismo normalizovali odnose između Kosova i Srbije. Ovo je najvažnije. Važno je za građane na Kosovu, važno je za nas u Evropskoj uniji, jer bez toga ne može biti evropskog puta za Kosovo“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, dugoročna perspektiva Kosova trebalo bi da bude integracija u Evropsku uniju.

"Nisam pregovaračka stranka i nemam mandat nikome da kažem kako bi mogao izgledati kompromis. Mislim da je veoma dragoceno izračunati sve što je važno za nacionalni interes. Vidim da je dugoročna perspektiva za Kosovo definitivno integracija u Evropsku uniju. Zbog toga bi liberalizacija viznog režima trebalo da bude prvi korak. Mislim da Evropa mora da dokaže da je uradila svoj posao, da će oni dati zeleno svijetlo narodu Kosova i onda bih rekla da će ljudima na Kosovu biti lakše da prihvate kompromis, ma kakav on bio“, rekla je ona.

Von Cramon je rekla da je ideja promjene granica toksična i da o tome ne može biti rasprave.

"Imali smo sličnu debatu o Bosni i Hercegovini, pa se moramo distancirati i ostaviti to pitanje iza sebe. Spomenula sam da je pitanje nestalih osoba presudno i znamo da su u tom pogledu postignut neki napredak“, rekla je ona.

Što se tiče liberalizacije viznog režima, fon Kramon je rekla da ne zna zašto Francuska blokira taj proces.

Prema njenim riječima, Kosovo je ispunilo tražene kriterijume.

"Dosadilo mi je da pričam o tome. Svaki put se ponavljam. Dijelim frustraciju s vama, nemam pojma zašto Francuska to radi i još uvijek drži blokiranu viznu liberalizaciju. Tako da mogu da apelujem samo na svoje francuske kolege, na francuskog predsjednika da je Kosovo ispunilo tehničke uslove, a sada je na državama članicama Savjeta, većini država članica da daju zeleno svetlo. Ali s druge strane definitivno postoje pitanja unutrašnje politike koja igraju važnu ulogu u Francuskoj, poput organizovanog kriminala i korupcije“, istakla je ona.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri