Olakšati poslovanje

Demokratska partija Kosova je prije nekoliko nedjelja podnela inicijativu za izmjene Zakona o PDV, kako bi se olakšalo poslovanje privatnom sektoru, piše Ekonomija onlajn. Ekonomisti smatraju da bi ovaj zakon trebalo mijenjati samo ako su promjene u korist privatnog sektora.

Oni tvrde da bi trebalo da postoji digitalna komunikacija između Poreske uprave, Carine i granične policije, a ako se to ne dogodi, doći će do utaje i korupcije.

Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhalliu kaže da je izmjena Zakona o PDV dugogodišnji zahtjev i da ako zahtjev PDK bude odobren u Skupštini, to će omogućiti privatnom sektoru da „prodiše“.

"Ovo je prilika koja bi uticala na poslovanje privatnog sektora, jer osim što plaćaju obaveze proizvođačima moraju da plaćaju porez na dodatu vrijednost i druge transportne obaveze. To je opterećenje za privatni sektor, i ako će takva ideja biti odobrena u parlamentu Kosova, to će im omogućiti da ’prodišu“, rekao je on.

Međutim, prema njegovom mišljenju, za sprovođenje te ideje potrebno je uložiti u informacionu infrastrukturu.

"Moramo imati digitalizaciju.Moramo imati odgovarajuću fiskalizaciju, jer Kosovo još uvijek nije završilo proces fiskalizacije i ako ne postoji digitalna komunikacija između Poreske uprave, Carine Kosova i granične policije, imaćemo utaju i korupciju. Stoga vjerujem da je primjena veoma važna, ali da bi se sprovela takva ideja potrebna su ulaganja u informacionu infrastrukturu“, rekao je Gërxhalliu.

Izvršni direktor Savjeta evropskih investitora na Kosovu, Emrush Ujkani misli drugačije.

Kaže da bi inicijativa PDK trebalo da donese suštinske promjene tog zakona, a ne samo „kozmetičke“.

"Zakon o PDV nije nešto što nije toliko loše. To je zakonodavstvo koje nudi dobre uslove za poslovanje, ali i onima koji su zainteresovani da ispune svoje obaveze u odnosu na državu. Ne vidim potrebu za promjenom ovog zakona. Samo ako postoji veliki razlog i koji ide u prilog privatnom sektoru“, naveo je on.

Ujkani nije optimista da će ova inicijativa PDK dobiti podršku većine u parlamentu, jer, prema njegovim riječima, pozicija nije zainteresovana.

Do 2015. godine PDV na Kosovu je bio 16 odsto. U međuvremenu, od 2015. godine na Kosovu su postavljene dve stope PDV: standardna stopa od 18 procenata i smanjena stopa od osam procenata.

Stopa od osam odsto primjenjuje se na račune za vodu, struju i grijanje, proizvode od žitarica, mlijeka, ulja i druge prehrambene proizvode.

Neke od usluga i dobara koji se na Kosovu oporezuju sa 8 odsto su računi potrošeni na vodu, struju i grijanje, zatim proizvodi od žitarica i mlijeka, ulja za jelo i drugi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online