Sljedeće nedjelje masovna imunizacija

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani i predsednik Skupštine Glauk Konjufca primili su u nedjelju vakcinu protiv korona virusa, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Osmani i Konjufca su vakcine primili u prištinskom centru za imunizaciju gdje su “pažljivo pratili pripreme za masovnu vakcinaciju građana, koja počinje sljedeće nedjelje".

„Predsjednica Osmani je apelovala na sve građane da se odazovu pozivu za vakcinaciju. Vakcine su bezbjedne i samo vakcinacijom i poštovanjem mjera možemo da se vratimo normalnom životu i pobjediti virus COVID-19“, navodi se u saopštenju.

I predsjednik Skupštine Konjufca je pozvao građane da prime vakcinu, jer “imunizacija omogućava otvaranje, vraćanje u normalnost, ali i opštu stabilnost”.

Na Kosovu je do sada vakcinu primilo oko 100.000 građana.

Imunizacija protiv korona virusa na Kosovu je počela krajem marta i trenutno je u toku druga faza imunizacije u okviru koje vakcinu primaju osobe od 65-79 godina, kao i nastavno osoblje, bezbjedonosne snage, koje su bile uključene u upravljanje situacijom tokom pandemije korona virusa.

U trećoj fazi će početi masovna vakcinacija građana, a iz Ministarstva zdravlja Kosova navode da je planirana imunizacija od 50 do 70 odsto stanovništva.

Vlada Kosova je u maju najavila da je potpisala i ugovor sa kompanijom Pfizer o nabavci preko milion vakcina, ali se još uvijek ne zna kada će one stići na Kosovo.

Prema podacima Nacionalnog institute za javno zdravlje od 12.juna, na Kosovu je u 24 časa registrovan jedan smrtni slučaj od posljedica COVID-19, a registrovano je još 112 novih slučajeva korona virusa. Trenutan broj aktivnih slučajeva je 531.