Izvršene pripreme

Proces masovne vakcinacije na Kosovu trebao bi da počne sredinom ovog mjeseca, a pripreme za ovaj važan posao su, kako se navodi, završene u svim opštinama, prenosi Kosovo press.

Pored medicinskih timova, opštinske vlasti su pripremile i prostorije u kojima će se odvijati postupak imunizacije, a uglavnom su odabrane sale za održavanje kulturnih manifestacija i sportske hale.

U Prištini će se proces masovne imunizacije nastaviti u hali "1. oktobar" gdje se, prema rečima v.d. direktora Glavnog centra za porodičnu medicinu Rezarte Halili, već nalaze obučeni zdravstveni radnici, a napravljen je i dogovor sa Ministartstvom zdravlja i Nacionalnim institutom za javno zdravlje Kosova  kako bi se ovaj proces sproveo bez problema.

"Opština Priština u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i NIJZK koordinirala je sve svoje snage kako bi se od 15. juna, kada se očekuje početak masovne vakcinacije, imunizacija izvršila na najbolji način. Znamo da je u MZ otvoren konkurs za dodatno osoblje kako bi se mobilizovali svi i pružila kvalitetna usluga", rekla je Halili i dodala da je veliki broj osoblja Glavnog centra za porodičnu medicinu obučen u ovom aspektu pružanja usluga imunizacije na koronavirus.

Pripreme za imunizaciju obavljene su i u Južnoj Mitrovici, a prema riječima šefa sektora za vakcinaciju Shefketa Sylejmanija, na raspolaganju je 12 timova.

On ističe da je u tom gradu trenutno na raspolaganju samo Pfizer antikovid vakcina i da se dnevno vakciniše do 200 ljudi.

"Trudili smo se da se pripremimo za početak masovne vakcinacije i mislimo da ćemo uspjeti taj posao da uradimo sa 12 timova. Već smo uspjeli da popravimo tehnički dio, vakcinacija se odvija ovdje u Kulturnom centru, gdje je pogodan prostor. Obavjestili su nas iz Ministarstva zdravlja da putem platforme E-Kosovo od 18. godine mogu da se prijave sve osobe koje imaju hronične bolesti. Trenutno imamo vakcinu Pfizer, koju stanovništvo više voli", rekla je Sylejmani.

Dobra situacija je i u Prizrenu gdje je planirano da se pored osam medicinskih timova koji sada postoje, medicinski kapacitet poveća na 18 jedinica kako bi pružili što bolje usluge.

U pisanom odgovoru za KosovoPress, Ministarstvo zdravlja je najavilo da je konkurs za 422 medicinske sestre već završen, dok se predviđaju i 190 specijalista u procesu vakcinacije.

"U okviru Akcionog plana predviđeno je povećanje kapaciteta u ljudskim resursima, što znači povećanje timova za vakcinaciju sa sadašnjih 89 na 279, završen je konkurs za 422 medicinske sestre. Biće angažovano 190 specijalista za vakcinaciju, obezbjeđena je potrebna zaštitna oprema za osoblje. Trenutno su obezbjeđene vakcine, a očekuje se i dolazak drugih vakcina, modul za vakcinaciju je izgrađen u zdravstvenom informacionom sistemu i dodate su nove prostorije za vakcinaciju u 30 opština na Kosovu. Takođe, izvršene su i druge logističke pripreme za početak procesa sljedeće nedjelje", kaže se, između ostalog, u odgovoru Ministarstva zdravlja.

Iz Ministarstva poručuju da su kategorije za vakcinaciju definisane Nacionalnim planom za imunizaciju protiv koronavirusa.

"Što se tiče kategorija, one su definisane u Nacionalnom planu vakcinacije protiv koronavirusa gdje se u drugoj fazi vakcinišu osobe starije od 65 godina, osobe sa hroničnim bolestima, da bi se potom nastavilo sa nastavnicima, službama bezbjednosti koje su povezane sa upravljanjem pandemijom kovid-19 i zatim sa sljedećim kategorijama prema sljedećoj fazi (III)", poručuju iz Ministarstva zdravlja.

Do sada je na Kosovu vakcinisano preko 92.000 građana starijih od 65 godina, a građanima su na raspologanju vakcine Pfizer i Astra Zeneka, koje su dobijene kao donacija iz Covax programa.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press