To je samo objekat

Advokat Tom Gashi izjavio je da "zgradu u kojoj su Srbi održali liturgiju treba srušiti, jer nije definisano da li se radi o crkvi", prenosi Ekonomija onlajn.

"Prvo moramo da definišemo da li je crkva crkva ili nije. U prizmi osvrta to je samo objekat i nema karakter Srpske pravoslavne crkve", rekao je Gashi u emisiji "Infomagazin" na TV Klan Kosova.

Gashi je mišljenja da "izgradnja zgrade koju Srbi nazivaju crkvom dozvoljena kada je Kosovo bilo pod okupacijom režima predsjednika Srbije Slobodana Miloševića i da je ne treba prihvatiti kao crkvu".

"Mislim da izgradnju zgrade koju Srbi nazivaju crkvom i koju ne bismo smeli da prihvatimo kao takvu jer je njena izgradnja započeta 1992. godine, kada je Kosovo bilo potpuno okupirano pod Miloševićevim režimom, imamo izjavu tadašnjeg, istorijskog predsjednika Ibrahima Rugova koji je rekao, ako se oslobodimo i ako Kosovo postane država, ovaj objekat neće biti tretiran kao vjerski objekat i zato mislim da treba da delujemo", rekao je Gashi.

Iznenađen je što kosovski lideri, kako kaže, već 22 godine nisu preduzeli mjere za rušenje te "problematične zgrade".

"Pomalo je čudno zašto lideri Kosova više od 22 godine, od 12. juna 1999. godine do danas nisu učinili ništa da sruše tu zgradu, jer tako treba uraditi sa zgradama koje su sagrađene iz srpskog šovinizma sa idejom da ponovo okupiraju Kosovo, centar Prištine, kampus Univerziteta u Prištini izgradnjom zgrade koju su nazvali crkva, a ovaj objekat nema ni naziv crkva u vjerskoj konotaciji, jer nije osveštana", rekao je Gashi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online