Politički analitičar

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu izjavio je da nema razloga da institucije Kosova ne funkcionišu na sjeveru i da sve radnike institucija koje ne funkcionišu treba otpustiti, prenosi Ekonomija onlajn.

Dodao je da nije pročitao ceo izvještaj zamjenika premijera Besnika Bislimija skupštini, već samo u nekoliko tačaka.

"To je opis činjeničnog stanja, u kome se kaže da se zvaničnici ne usuđuju da idu na sjever, ali ovo su njihovi lični problemi, neki se usuđuju, a neki ne usuđuju, u zavisnosti od toga koliko su spremni da se suoče, sa izazovima u situacijama", rekao Spaihu u emisiji "Infomagazin" na TV Klan Kosova.

Dodao je da neke kosovske institucije djeluju na sjeveru, a da neke  zbog straha i nemara ne funkcionišu.

Prema njegovim riječima vlada je odgovorna za te institucije i njihov pristup sjeveru Kosova i da treba da otpusti one ljude koji iz bilo kojih razloga ne obavljaju svoje dužnosti u tom dijelu Kosova.

"Vlada Kosova i parlament treba da kontroliše institucije, oni koji ne odlaze da rade na sjeveru treba da otpusti, vrlo jednostavno. Na primjer, bilo da je to rudarska komisija ili komisija za medije, veterinarska agencija ili bilo koja od kosovskih institucija koje nisu uspjele da prošire svoj uticaj na sjeveru, radnici u tim intitucijama treba da budu otpušteni", rekao je Spahiu.

Spahiu je negirao da se kosovske institucije suočavaju sa preprekama na sjeveru i da Kfor i u tom dijelu Kosova garantuje opštu bezbjednost.

"Nema barijera, barijere postoje samo u glavama onih koji se plaše ili ne uspjevaju da se snađu u određenim situacijama. Ovdje opštu bezbjednost na Kosovu garantuje KFOR i ako se neko plaši da promjeni svoj kvart, da se preseli iz jednog u drugi kvart, to je njegov problem. Ako postoji institucija, na primjer, koja kaže da ne mogu, jer je sjever, neka mi prepusti funkciju i pokazaću im da li mogu proširiti funkciju te institucije na sjever", rekao je Spahiu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online