Analiza parlamentarnih izbora na Kosovu

Jasnom većinom glasova koje su dali pokretu “Vetëvendosje”, birači na Kosovu su se izjasnili šta žele. Ova ubjedljiva pobjeda, prema mom kritičkom i subjektivnom mišljenju, nije u korist manjinskih zajednica, a pogotovo ne bošnjačke zajednice. Zašto? Da pojasnim...

Godinama unazad, lider ovog pokreta Albin Kurti se zalagao javno samo za jedno, a to je: ujedinjenje sa Albanijom I formiranje autohtone države Velike Albanije. 
Neposredno poslije izbora, u intervjuu za  Euronews, Kurti je izjavio da bi pripajanje Albaniji bilo omogućeno putem referenduma, i da bi on na tom referendum glasao “za”. On je još i dodao da je ujedinjenje Kosova i Albanije historijska namjera i želja svih Albanaca.

Još jedan dokaz su izjave Kurtija da mu dijalog sa Srbijom neće biti u vrhu prioriteta. 

Međutim, kako je Kosovo došlo do ovoga? Ova pobjeda i nije za čudo ako se uzme u obzir neodgovornost i propast tri najveće albanske poslijeratne stranke: Demokratske Partije Kosova (PDK), Demokratskog Saveza Kosova (LDK) i Alijanse za budućnost Kosova (AAK). Sve tri navedene stranke su podbacile u borbi protiv korupcije, i nisu uspjele ostvariti napredak na Kosovu niti 20 godina poslije rata.

Bošnjaci Kosova godinama su žrtve propalog sistema, i vjerovanja u kosovske institucije koje njihova prava poštuju samo na papiru i ne garantiraju im zaštitu i slobodu govora, što je jedan od razloga zašto sam i ja sam napustio Kosovo. Sa druge strane, Srbi imaju Sjever Kosova, gdje Vlada Kosova nema nikakve povlastice i oni su tu zaštićeni. Bošnjaci nemaju nikakvu zaštitu, i oduvijek su se zalagali da žive u miru sa Albancima. 

Lično, kao bivši novinar i aktivista za opstanak bošnjačkog naroda, kulture i tradicije na Kosovu, pozivam međunarodnu zajednicu da ne napusti Kosovo i da pojača pritisak na novoformiranu Vladu kako bi garantirala poštivanje prava i sloboda  bošnjačke zajednice i ostalih manjina na Kosovu.