Zamjenik premijera Besnik Bislimi, u ime Albina Kurtija, predao je predsjedniku Skupštine Kosova Glauku Konjufci izvještaj o sprovođenju sporazuma proizašlih iz dijaloga sa Srbijom u kome se navodi zabrinutost zbog nemogućnosti zvaničnika vlade da posjete sjever Kosova, prenosi Reporteri.

U izvještaju se navodi da je način funkcionisanja četiri sjeverne opštine na Kosovu problematičan i da, uprkos nekim pozitivnim promjenama, službenici vlade još uvijek ne smeju da posjete ovaj dio Kosova.

"Srbija nastavlja da podržava svoje paralelne strukture na Kosovu, uključujući ilegalne opštinske strukture na sjeveru i u nekim drugim dijelovima Kosova. Treba napomenuti da službenici vlade još uvijek nisu u mogućnosti da idu u zvanične posjete sjevernim opštinama. Ove opštine izdaju dokumente prema zakonima Kosova kada su u pitanju institucije Kosova, dok se u odnosu na institucije Srbije koriste logotipom i pečatima Srbije“, kaže se u prezentaciji trenutne situacije.

Kao najveći izazov u izvještaju se predstavlja nastavak prisustva paralelnih administrativnih struktura na sjeveru Kosova, rad novih opština bez službenog logotipa i činjenica da te opšine ne mogu da dobiju sredstva za sprovođenje različitih razvojnih i infrastrukturnih projekata.



Izvor: Kosovo Online/Reporteri