Ministar kulture, omladine i sporta

Ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Çeku rekao je da nadležne institucije nisu unapred obavještene za liturgiju u crkvi Hrista Spasa u Prištini, prenosi Ekonomija onlajn.

Çeku je zatražio da se to više ne ponovi i "da se sve zainteresovane strane u ovom sudskom slučaju suzdrže od vršenja direktnog ili indirektnog pritiska na pravosudne institucije".

"Vjerske aktivnosti se ne mogu koristiti u političke svrhe", rekao je Çeku.

"Danas smo bili informisani o aktivnosti Srpske pravoslavne crkve na Kosovu u nedovršenom objektu, koji je sagrađena na posjedu Univerziteta u Prištini tokom represivnog srpskog režima nad Kosovom. Policija nije unapred obavještena o sprovođenju ove aktivnosti i to predstavlja kršenje pravila javne bezbjednosti na Kosovu. Imovina na kojoj je podignuta nedovršena građevina trenutno je u parničnom postupku, gdje je tužilac Univerzitet u Prištini 'Hasan Prishtina'", kaže Çeku.

On je istakao da Vlada Kosova neće tolerisati ništa što ugrožava javnu bezbjednost.

"Platili smo visoku cijenu za mir koji danas uživamo, stoga institucije neće tolerisati radnje koje narušavaju javnu sigurnost, ometaju nezavisnost sudstva i podstiču sukobe, ugrožavajući suživot među zajednicama", rekao je Çeku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online