Bivši glavni pregovarač Kosova

Bivši glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Skender Hyseni smatra da bi do kraja ove godine mogao da se postigne sporazum sa Srbijom i stavi tačka na pregovore, prenosi Reporteri.

Hyseni smatra da dijalog mora biti zaključen uzajamnim priznavanjem i da ne sme da ostane neriješen nijedan aspekt sukoba između Srbije i Kosova.

“Imamo trenutak i ako ćemo znati kako da ga iskoristimo, možemo da završimo proces u ovoj godini i ne vidim da je uopšte nemoguće da Kosovo i Srbija potpišu konačni sporazum do kraja godine“, naglasio je Hyseni u intervjuu za Euronews Albanija.

Ipak, prema njegovim riječima, to zavisi od toga da li je premijer Albin Kurti svijestan da se američki sporazumi i naredbe moraju sprovoditi.

Hyseni naglašava da Kurti mora da se odrekne arogancije koju on i Samoopredjeljenje pokazuju i u unutrašnjoj i u spoljnoj politici.

„Nadam se i želim da vlada Kosova shvati koliko je važno i korisno da Kosovo nastavi tamo gdje je stalo, sa onim okvirom osnovnih principa koji je vrlo jasan i usmeren na usklađivanje opšteg sporazuma koji bi definitivno trebalo da sadrži uzajamno priznanje“, izjavio je Hyseni koji kaže da od sastanka u Briselu 15. juna ne očekuje „ništa spektakularno“.

Mišljenje ovog bivšeg glavnog pregovarača je da Kosovo mora da pokaže ozbiljnost u međunarodnim odnosima i da ne može zanemarivati sporazume koji su ratifikovani u Skupštini.

„To nije način na koji funkcioniše spoljna politika bilo koje zemlje, posebno politika države koja još uvijek nije zaključila svoj statut“, rekao je Hyseni i naglasio da Kosovo „ne može da igra potpunu nezavisnost u spoljnoj politici“.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri