Kurtijevo obraćanje u skupštini

Bivši premijer Avdullah Hoti poručio je predsjedniku Vlade Kosova Albinu Kurtiju da na današnjoj sjednici pred poslanicima u Skupštini Kosova iznese stav aktuelne vlade o dijalogu sa Srbijom.

Hoti je u postu na Facebooku naveo pet tačaka o kojima bi trebao da izvjesti Skupštinu Kosova prije odlaska na sastanak sa Vučićem koji je zakazan za 15. jun navodeći da dijalog sa Srbijom u Briselu "više nije tehnički, već je za konačni sporazum o međusobnom priznavanju i normalizaciji odnosa dvije susjedne države“.

"Premijer treba u petak da izvjesti skupštinu o svom pristupu ovom novom procesu dijaloga:

- O principima na kojima će se odvijati dijalog (koji zapravo predstavljaju crvene linije za kosovsku stranu),
- Za ciljeve dijaloga (šta se očekuje da se postigne na kraju procesa),
- Za organizaciju kosovske strane u procesu dijaloga, za stručnjake i akademske institucije koje bi trebalo da budu uključene u dijalog,
- Kako će se tokom procesa obezbjediti transparentnost i odgovornost, uključujući nadzornu ulogu Skupštine i pristup procesu za civilno društvo i medije;
- O tome kako osigurati podršku međunarodnih partnera u ovom procesu, koordinaciju sa njima o ciljevima dijaloga i njihovo učešće u dinamici dijaloga.

Veoma je važno da vlada ima jasan stav o ovim pitanjima i da izgradi neophodan politički i društveni konsenzus da bi se ovaj proces zaključio sada kada je stvoren potreban zamah i kada postoji jasna pozicija ključnih partnera u EU. i SAD“, napisao je Hoti.