Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda

Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda saopštio je da održavanje vjerske liturgije u dvorištu univerzitetskog kampusa u Prištini, predstavlja provokaciju uoči nastavka dijaloga između Srbije i Kosova.

"Ovu crkvu je već dugo trebalo preseliti s tog prostora i samo su je političke prilike lokalnih političara i prijetnja međunarodnog faktora održali na površini. CDHRF prepoznaje i poštuje pravo na ostvarivanje vjerskih prava i sloboda za sve vjernike na osnovu njihovih uvjerenja i izbora, ali se protivi manipulaciji religijom u političke svrhe“, navedeno je u saopštenju.

Savjet napominje, da je “SPC sigurna da zbog osjetljivosti političke situacije na Kosovu niko neće intervenisati, pa je zato zloupotrebila u političke svrhe duhovnu i vjersku aktivnost”.

Savjet navodi da bi ovakvi potezi mogli da izazovu reakciju studenata Univerziteta u Prištini sa, kako kažu, nesagledivim posljedicama.

“Institucije Kosova moraju da djeluju kako bi spriječile eskalaciju situacije, inače će preuzeti odgovornost za moguće posljedice”, navedeno je u saopštenju.