Politički analitičar Leon Duhanaj izjavio je za Kosovo Onlajn da se pismo predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Josepha Bidena indirektno odnosi i na kosovske i srpske lidere, da treba ozbiljno da shvate značaj normalizovanja odnosa.

Duhanaj kaže da je osim toga cilj da se upozore lideri Zapadnog Balkana da sporazumi nisu potpisani samo da bi se ispunila forma, već da se sprovede u djelo sve ono o čemu je postignuta saglasnost, a što će doneti prosperitet zemljama i njenim građanima.

"Na osnovu preovlađujućeg mentaliteta na političkoj sceni u regionu, mislim da je sankcionisanje i forsiranje promjene ovog mentaliteta jedini jezik i alat koji političari razumeju. Za budućnost generacija važno je povećati nivo odgovornosti u regionu, u suprotnom budućnost može biti sumorna", navodi Duhanaj.

Navodi da u državama bivše Jugoslavije ima značajnih problema u primeni postignutih sporazuma, za koje direktnu odgovornost snose državni rukovodioci.

Duhanaj ukazuje da je krajnje vrijeme da lideri Zapadnog Balkana pređu sa riječi na djela, odnosno da se pozabave evropskom budućnošću za koju se izdvajaju impozantna finansijska sredstva.


Leon Duhanaj

"Zemlje Zapadnog Balkana dobijaju vrtoglava sredstva od Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, ali većina finansiranja ne donosi prave rezultate na terenu. Zvanično, svaka država je proglasila evropske integracije prioritetom broj jedan, ali u stvarnosti u praksi ozbiljno ne rade u ovom pravcu. U ovom kontekstu, mislim da je posljednji momenat da se taj destruktivni pristup radikalno menja. Mislim da je odluka predsjednika Bidena prikladna da jasno stavi do znanja svakom od lidera u regionu da više nema igre, poigravanja licemerjem i korišćenjem američkih i evropskih fondova poreskih obveznika za održavanje moći u svim državama", ističe Duhanaj.

Prema mišljenju Duhanaja, uredba Bidena je vid pritiska na Srbiju i Kosovo da nastave dijalog o normalizaciji odnosa i podvlači da bez dogovora između ove dvije strane, zemlje Zapadnog Balkana ne mogu da krenu napred.

"Ovo pismo šalje jasnu poruku Kosovu i Srbiji, u odnosu na Briselski pregovarački proces i na dijalog koji traje decenijama, a koji nije pokazao nikakve rezultate, a još manje sprovođenje", zaključuje Duhanaj.

Izvor: Kosovo Online