Ne prihvatamo promjenu granica

Predsjednica Vjosa Osmani izjavila je da je Kosovo odlučno da nastavi dijalog sa Srbijom i da ima dobru saradnju sa svima u susjedstvu, uključujući i Srbiju, uprkos činjenici da se ta zemlja još nije izvinila za zločine u regionu, prenosi Lajmi.

Osmani je navela da Kosovo ima jasne ciljeve u dijalogu i da neće prihvatiti pomjeranje granica.

Osmani je ovo kazla na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednicom Estonije Kersti Kalulaid.

Predsjednica Kosova je navela da je ova faza dijaloga novo poglavlje za Kosovo.

Međutim, ukazala je da Kosovo ima neke crvene linije, o kojima se neće razgovarati na sastancima u Briselu.

"Kosovo je odlučno da nastavi dijalog i nastavili smo da sarađujemo sa susednim zemljama, uključujući Srbiju, koja se još uvijek nije izvinila za zločine počinjene u regionu. Ova faza dijaloga novo je poglavlje za Kosovo, ali imamo crvene linije oko onoga o čemu se neće razgovarati. Uopšte ne razgovaramo o svom konačnom statusu. Kosovo je nezavisna zemlja. Ni na koji način nećemo prihvatiti pomjeranje granica. Nećemo prihvatiti na Kosovu čak ni modele poput modela Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, jer želimo da zaštitimo Kosovo. Napravili smo ove ustupke s Ahtisaarijevim planom. Važno pitanje je i pitanje nestalih osoba. Srbija mora da pokaže gdje su nestali“, rekla je Osmani.

Osmani boravi u dvodnevnoj posjeti Estoniji, gdje će je primiti državni lideri ove zemlje, uključujući predsjednika parlamenta Juri Ratasa i premijerku Kaju Kalas.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi