Centar za genocid

Kosovski centar za genocid uputio je zahtjev da Sjedinjene Američke Države i Evropska unija proglase pristalice Ratka Mladića, koji je u Hagu osuđen na doživotni zatvor, za persone "non grata", prenosi Koha.

U saopštenju za medije iz Centra navode se imena, kako ističu, "Mladićevih ideoloških sledbenika".

"Iako odložena, doživotna kazna Ratka Mladića simbolizuje jasnu poruku da je genocid zločin koji ne zastareva. Međutim, kazne ove prirode imaju i funkciju spriječavanja ponavljanja takvih zločina. Nažalost, reakcije institucija u Srbiji i Republici Srpskoj, koje su bile rezultat ovog genocida, dokazuju suprotno. Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Aleksandar Vulin, Milorad Dodik, Ana Brnabić i mnogi predstavnici srpskih državnih i političkih institucija nastavljaju da negiraju genocid i veličaju zločinca Ratka Mladića", navodi se u saopštenju Centra.

Dodaje se da je ćutanje demokratskih zemalja, arogancija koja može podstaći da se zločini ponove.

"Veoma je važan trenutak da SAD i EU proglase sve mentore, ideološke sledbenike i negiranje genocida personama ’non grata’, jer ćutanje demokratskih zemalja pred ovom arogancijom koja izlazi u prilog počinjenim zločinima može podstakniti da se zločini ponove zločine", zaključuje se u saopštenju.