Predsjednik Demokratske partije Kosova Enver Hoxhaj učestvovao je u drugoj seriji diskusija Otvorenog foruma FOL, izvještava Ekonomia Online, i ukazao na prva tri neuspjeha vlade Kurtija u vezi sa nedostatokom vladinog programa.

Hoxhaj je podsjetio premijera Kurtija na dva uslova koja je zatražio prije početka dijaloga sa Srbijom – izvinjenje Srbije i pronalazak nestalih.

„Ako se Srbija ne izvini do 15. juna, za genocid počinjen na Kosovu, Albin Kurti ne bi trebalo da sjedi na sastanku sa Vučićem“, rekao je Hoxhaj.

Hoxhaj je govorio o opoziciji ove stranke prema Kurtijevoj vladi.

Između ostalog, rekao je da PDK nikada neće formirati opoziciju poput Samoopredjeljenja, već poput evropskih parlamentarnih partija.

„Biću što jasniji. Ishod od 14. februara shvatili smo kao demokratski ciklus, a promjene kao nešto demokratsko. Nećemo biti opozicija poput Pokreta Samoopredjeljenje, ni po mentalitetu, ni po konkretnom pristupu i aktivnostima, već će PDK napraviti opoziciju poput evropskih parlamentarnih partija. Znam kako se formira opozicija i kako se dobija bitka mišljenja“, rekao je on.

Prema Hoxhaju, trenutna vlada propada na tri nivoa. Prvi je, prema njegovim riječima, nedostatak programa, zatim nedostatak sadržaja i prije svega nedostatak standarda.

„Ono što se dogodilo do ovih prvih 100 dana Vlade je da smo u prvom vidjeli neuspjeh na tri nivoa, a to je da nema programa, drugo nema sadržaja, vidjeli smo na sastancima Vlade da se odluke donose uzalud, ova vlada nema karakter, postoje ministri za koje niko ne zna za šta se zalažu i prije svega ova vlada nema standard. Rekli su da nepotizma neće biti a to viđamo svaki dan. Obrazloženje porodičnog zapošljavanja je politička arogancija. Mislim da u historiji Kosova nije postojala slabija vlada od Kurtijeve“, dodao je.

Hoxhaj je takođe govorio o spoljnjoj politici ove vlade, za koju kaže da ponižava položaj Kosova. On čak smatra da bi u ovom obliku Kosovo moglo završiti bez prave državnosti kao što su Tajvan, Kipar i Palestina.

“Spoljna politika u kontekstu Kosova znači da mora postojati volja za unapređenjem položaja Kosova, ali ova vlada čini suprotno, to je ponižavajući položaj. Kao rezultat, ona gubi element državnosti i postaje poput nekih neoriginalnih država poput Tajvana, Kipra i Palestine“.

Stranka PDK takođe je govorila o dijalogu između Kosova i Srbije, kritikujući premijera Kurtija zbog njegove izjave da će započeti novi dijalog, izvještava EO.

„Dijalog Kosova i Srbije tema je koja nije popularna. Ovo je vitalna tema za postojanje Kosova, dijalog koji pridružuje Kosovo UN-u i zaključuje kosovsku državnost. Kurti je tvrdio da neće nastaviti sa starim dijalogom već započeti novi“.

„Kažem Kurtiju da bi, ako je to slučaj, trebalo da donese novu rezoluciju o dijalogu  Kosova i Srbije“, rekao je.

“Dolazak Palmera i Lajčaka istovremeno na Kosovo i u Srbiju pokazuje da EU i SAD uzimaju ovo pitanje ozbiljno. Njihova posjeta imala je više veze sa preliminarnom pripremom za dijalog Kosova i Srbije, više u pogledu položaja. Vlada Republike Kosovo nije spremna za politički dijalog, drugo, nema platformu i nije pripremljena na diplomatskom polju“, rekao je Hoxhaj, između ostalog.

Izvor: Ekonomiaonline/Kossev