Zbog njenih izjava

Predsjednik Savjeta za zaštitu prava veterana Oslobodilačke vojske Kosova Xhevdet Qeriqi najavio je da će danas Vladi Kosova poslati pismo i zatražiti od premijera Albina Kurtija smjenu ministarke spoljnih poslova Donike Gërvalle-Schwarz, prenosi Reporteri.

"Napisao sam pismo Kurtiju i danas ću ga dostaviti Vladi. Očekujem da premijer ispuni ovaj zahtjev. Obratio sam mu se sa zahtjevom da preduzme korake prema ministarki Doniki Gërvalli-Schwarz zbog njenih izjava. Očekujem da od njega dobijem odgovor“, rekao je on.

Qeriqi je naveo da je ministarka Gërvalla-Schwarz od stupanja na dužnost iznela neutemeljene optužbe protiv OVK, koje,  po njemu, odgovaraju Srbiji.

"Vidjeli smo je da je našu zemlju predstavila kao zemlju zločinaca, a zadatak minsitra spoljnih poslova je da zemlju predstavi na što bolji način. Optužbe za koje ne postoje dokazi su neutemeljene. Imali smo optužbe i iz Srbije, ali besmisleno ih iznositi. Napadi na OVK najviše odgovaraju Srbiji. Sami dajemo materijal Srbiji da nas napadne jer bi institucije trebalo da se bave zločinima počinjenim na Kosovu, a ne optužbama. Krivci za sve napade su kosovske institucije koje nisu radile na ovom poslu“, rekao je Qeriqi.

Govoreći o hapšenju Faika Fazliua, on je naveo da su institucije na Kosovu zaboravile ratne veterane.

"Kosovske institucije su učinile malo za ratne veterane i trebalo bi organizovati proteste zbog zakona o veteranima. Vidjeli smo da je prijavljeno da je gospodin Fazliju napao policajca, ali nakon što je slučaj dokumentovan na osnovu slika koje su pokazale da se desilo suprotno, osjećali smo se loše, jer znamo da je Fazliju izgubio jednu nogu u ratu”, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri