Politički analitičar

Politički analitičar Milazim Krasniqi u izjavi za Kosovo Onlajn ocjenjuje da Sjedinjene Američke Države i Evropska unija žele sveobuhvatni sporazum Kosova i Srbije i ističe da zbog toga treba očekivati veliki pritisak na premijera Albina Kurtija i predsjednika Aleksandra Vučića.

Krasniqi, ipak, ukazuje na činjenicu da je zbog ‘geopolitičkih interesa velikih sila’ veoma teško pronaći održiva rješenja mira i stabilnosti u postkonfliktnim državama.

“Jugoslovenska kriza je proizvela takvu turbulenciju koja se i poslije 30 godina ne smiruje. Bilo je puno planova, recimo od Carringtona, Wensa, Davida Owena, Petera Galbraitha, koji su pokušavali da nađu neko rješenje za krizu bivše Jugoslavije. Za krizu Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova do sada nije pronađeno pravo rješenje, zato što ima puno historijskih i geopolitičkih razloga. Historijski razlozi su učinili da su se srpska, albanska i hrvatska nacija našle u različitim državama, tako da nisu mogle da stvore nacionalne države, a sjećanje na nacionalne države podgrijeva nacionalizam. U geopolitičkom smislu na ovim prostorima uvijek su se mešale velike sile. Balkanski narodi i kad bi htjeli da sami da nađu neko mirno rješenje vrlo teško bi došli do njega, zbog toga što se velike sile miješaju, i u tom smislu sam veoma skeptičan da li će se naći neko pravo rješenja”, zaključuje Krasniqi.

Krasniqi navodi da bi se uspjeh u normalizovanju odnosa Kosova i Srbije postigao kada bi, po kratkim procedurama bila doneta odluku o njihovom prijemu u Evropsku uniju.

“Jedna velika mogućnost postoji, ako Evropska unija bude odlučnija pogotovo u ovom procesu pregovora Kosova i Srbije, i ako bude potpomognuta od Sjedinjenih Američkih Država, onda zaista može da se nađe jedan sveobuhvatan dogovor. Može se naći rješenje, ukoliko bi Kosovo i Srbija bile članice Evropske unije, onda bi lakše u širem kontekstu i u tim liberalnim demokratijama moglo da se nađe rješenje, nego ovako, kad se grubo rečeno gledaju preko nišana“, kazao je Krasniqi.

On smatra da će se povećati pritisak i na vlade Kosova i Srbije da se uskoro dođe do konačnog sporazuma i naglašava neophodnost normalizovanja odnosa, odbacujući navodna rješenja iz non- pejpera, koja bi prema njegovom mišljenju još više zakomplikovala odnose i produbila krizu.

“Svi akteri u dijalogu imaju pun mandat, tako da je sada najbolji momenat da se pokuša da se nađe sveobuhvatni dogovor. U tom smislu smatram da će se povećati pritisak Brisela i Vašingtona. Teško je prognozirati kako će se odvijati situacija, ali ako se uzmu u obzir signali koji dolaze preko non-pejpera mislim da je ona alarmantna. Postoji opasnosti od destabilizujućih procesa zato što ovaj konflikt dugo traje i ukoliko se uskoro ne okonča daje mogućnost svima da se umješaju. To pokazuju non-pejperi koji proizilaze, a svaki ima neki cilj, odnosno želju da se dobije nešto od ove postojeće krize”, objašnjava Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online