Dobro za Kosovo

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu izjavio je za Kosovo Online da nije iznenađen što se predsjednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca tokom prve zvanične posjete Albaniji nije sastao sa premijerom Edijem Ramom, dodajući da je na nivou predsjednika skupštine došlo do sastanka sa Gramozom Ruçijem, koji je član Socijalističke partije Albanije premijera Rame.

"Lider partije kojoj Konjufca pripada nije u dobrim odnosima sa premijerom Ramom i zbog toga nije neočekivano što nije bilo susreta, iako je najavljen”, kazao je Spahiu.

Prema njegovom mišljenju, neslaganja kosovskog i albanskog premijera nemaju negativne posljedice po odnose dva susjeda.

Spahiu dodaje da su zapravo na nivou na kome i trebaju biti.

“Odnosi sa Albanijom treba da budu na nivou odnosa koje Kosovo ima sa Sjevernom Makedonijom i Crnom Gorom, više od toga nije potrebno”, navodi Spahiu.

On čak smatra da je tom distancom na relaciji sa albanskim premijerom spriječena namjera premijera Kurtija da intenzivira svoju ideju o ujedinjenju sa Albanijom.

“Nije šteta imajući u vidu stav koji je premijer Kurti imao u odnosima sa Albanijom. Takvi zaoštreni odnosi sa Ramom su dobri jer ga sprečavaju da napravi neke nepromišljene korake poput ujedinjenja sa Albanijom i to je dobro i za njega i za samo Kosovo”, zaključuje Spahiu.