Pitanje nestalih otvorena rana

Vlada Kosova će se pozabaviti zahtjevima porodica nestalih osoba, boljem pravnom i institucionalnom tretmanu njihovih porodica i uspostavljanju pravde.

Premijer Kosova Albin Kurti ocijenio je u ponedjeljak da je za rješavanje pitanja nestalih osoba veoma važno otvoriti državni arhiv Srbije, jer “zločine nisu počinili pojedinci, već država Srbija”.

U razgovoru s regionalnim direktorom Međunarodnog komiteta Crvenog križa za Evropu i Centralnu Aziju, Martinom Shueopom, naveo je da je Vlada Kosova posvećena tome “da se pozabavi zahtjevima porodica nestalih osoba, boljem pravnom i institucionalnom tretmanu njihovih porodica i uspostavljanju pravde”, prenosi Tanjug, pozivajći se na Kosovo Online.

Kurti kaže da je pitanje nestalih otvorena i još nezaliječen rana te smatra da je neophodno unapređenje institucionalnih politika, kroz koje će se na odgovarajući način tretirati nestala lica i njihove porodice.

Više od 1.600 nestalih

Prema podacima nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo (FHP) od sukoba na Kosovu 1998-99. godine, više od 1.600 osoba vode se kao nestale

Od tog broja više od 1.000 lica je albanske nacionalnosti, oko 540 su Srbi i nealbanci.

Početkom maja ove godine glasnogovornica Vlade Kosova Rozafa Kelmendi izjavila je da Kosovo planira pokrenuti tužbu za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), ali ne ove, već do kraja sljedeće godine.

Kelmendi je to rekla u odgovoru na pitanje prištinske Kohe o tužbi, dodajući da je za nju potrebna velika priprema.

“Prije početka izrade tužbe, potrebno je finalizirati plan rada, koji sadrži mnoge tehničke aspekte koji su uključeni u ovaj plan. Kada se proces izrade ovog plana završi, izrada tužbe može početi. Nemamo tačan datum za podnošenje tužbe, ali možemo je podnijeti prije kraja sljedeće godine“, rekla je Kelmendi.