EU formalni posrednik

Savjetnik bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija Bekim Çollaku smatra da proces dijaloga Beograda i Prištine treba da se završi uzajamnim priznanjem, i ističe da su Sjedninjene Američke Države u procesu dijaloga nezamjenljiv kosovski partner.

"Proces dijaloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije mora da se definitivno završi uzajamnim priznavanjem dvije zemlje. Bilo koji drugi epilog ovog procesa bio bi štetan ne samo za Kosovo, već i za stabilnost na Zapadnom Balkanu. SAD ostaju nezamjenljiv partner u ovom procesu. EU je sa druge strane formalni posrednik ovih pregovora čiji je cilj postizanje sporazuma između dvije zemlje”, navodi Çollaku.

Po njegovim riječima, scenario koji podrazumjeva nepriznavanje nezavisnosti Kosova ne treba ni uzimati u razmatranje.

“Moramo biti svijesni da EU i SAD žele pravno obavezujuće i prihvatljive sporazume između Kosova i Srbije. Ali nisu oni ti koji određuju sadržaj sporazuma i eventualni kompromis. Stoga ih ne ometa scenario postizanja sporazuma koji ne rezultira uzajamnim priznavanjem sve dok se dvije strane slože. Ali ova opcija je veoma loša i opasna za Kosovo. To uopšte ne bi trebalo uzimati u obzir” istakao je Çollaku.