Profesor međunarodnog prava

Nema znakova da je Srbija uspjela da obezbjedi povlačenje priznanja Kosova kod zemalja koje su već priznale nezavisnost, kažu zvaničnici Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore kosovske Vlade kao odgovor na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da postoje države koje su spremne da povuku priznanje Kosova, prenosi Koha.

Profesor međunarodnog prava Afrim Hoti kaže da "preteće izjave srpskih vlasti uoči nastavka dijaloga sa Kosovom imaju za cilj da potkopaju ovaj proces i naglašava da kosovska diplomatija nema jasnu strategiju u blokiranju napora Srbije u osiguranju povlačenja priznanja Kosova kod određenih zemalja".

Prema obavezama potpisanim u Bijeloj kući u Vašingtonu, Kosovo je 4. septembra 2020. godine preuzelo obavezu da se ne prijavljuje za članstvo u međunarodnim organizacijama u roku od godinu dana, dok se u istom vremenskom periodu Srbija obavezala da zaustavi kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa navodi se da "Srbija nažalost neprestano dokazuje da se ne pridržava Vašingtonskog sporazuma i nastavlja svoju destruktivnu politiku u odnosu na Kosovo".

"Nemamo nikakav signal da je Srbija zaustavila kampanju za obustavljanje priznanje Kosova. To je žalosno i loše utiče na napredak dijaloga koji se očekuje. Pristup Kosova i dalje ostaje konstruktivan. Vlada Kosova je posvećena i svakodnevno ozbiljno radi na jačanju međunarodnog subjektiviteta Republike“, kaže se u odgovoru Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore.

Međutim, ovo ministarstvo nije dalo odgovor na pitanje Radija Slobodna Evropa da li ima saznanja o zemljama u kojima je Srbija potencijalno lobirala za povlačenje priznanja Kosova.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova pozvalo je EU i SAD da podrže proces dijaloga kao posrednici i pristalice procesa, kako bi procjenili konstruktivnu ulogu Kosova i izvrše neophodan pritisak na Srbiju da zaustavi kampanje i neprijateljski pristup prema Kosovu.

Profesor međunarodnog prava sa Univerziteta u Prištini Afrim Hoti rekao je da je već neko vrijeme postoji praksa da je Srbija, iako kaže da poštuje međunarodne sporazume, preduzima akcije koje se smatraju destruktivnim i koje su u suštini pokušaj podrivanja mirovnog procesa i postizanje sporazuma sa Kosovom.

Ali, prema njegovim riječima, kosovska diplomatija, pod okriljem Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore, još uvijek nije pokazala znakove amortizacije srpskog lobiranja protiv priznavanja Kosova.

"Iz onoga što se može vidjeti, Ministarstvo spoljnih poslova Kosova se nije bavilo ovim pitanjem. I više od toga, bavilo se pitanjima unutrašnjeg političkog procesa, odnosno pitanjima koja nemaju apsolutno nikakve veze sa diplomatijom. Obično čitav proces karakteriše snažno kreditiranje srpskog faktora, posebno sada, u ovom osjetljivom trenutku, jer smo prije nastavka pregovora", rekao je Hoti.

Dodao je da je razumljivo da obe strane prave planove koje u suštini imaju za cilj unapređenje pregovaračkih pozicija. On kaže da je Srbija već neko vrijeme u ofanzivi u mnogim pravcima i u cilju povlačenja priznanja Kosova od strane određenih zemalja. Ocjenio je da Srbija ne može da uspije jer nije zemlja koja posjeduje globalnu moć, ali prema njegovim riječima, tako nešto ne amnestira nerad kosovske diplomatije.

"Ovo ne oslobađa Kosovo obaveze, bilo kroz njegovu krhku diplomatiju kakvu ima, bilo u uskoj koordinaciji sa moćnim savezničkim državama, ne samo da održava jake veze, već i da ih intenzivira i traži druge puteve da osigura nove saveznike. To se obično ne može učiniti ako nemamo jasnu strategiju i ako ne gradimo diplomatiju koja se bavi diplomatijom Kosova, a ne diplomatijom koja se bavi dnevnom politikom u Prištini“, naglasio je Hoti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore