Potrošačka korpa skuplja za 2,6 odsto

Na Kosovu cijene hrane nastavljaju da rastu, uprkos smanjenju zarada u pandemiji i ekonomskoj krizi koju je izazvao koronavirus, prenosi Kosovo Press.

Cijena potrošačke korpe na Kosovu je porasla za 2,6 odsto u odnosu na prošlu godinu a najveći porast cijena bilježi jestivo ulje od oko 20,5 procenta, kafa i derivati za 19,9 procenata i farmaceutski proizvodi za 1,9 procenata.

Šef odseka za statistiku cijena u Agenciji za statistiku Ibish Asllani kaže za da je u aprilu došlo do porasta cijena za 0,3 procenta u poređenju sa martom 2021. godine. 

“Stopa inflacije je bila oko 1,9 procenta  a zabilježen je porast cijena od 1,9 procenata, povećanje cijena hljeba i žitarica za 2,3 procenta, ulja i masti od oko 20,5 procenata, alkoholna pića imala su porast od 2,8 posto, duvan 4,5 posto, plin 4,6 posto, lijekovi za 1,9 posto a gorivo za čak 19,9 posto. Transportne usluge zabilježile su rast cijena transportnih karata za 2,9 odsto“, rekao je Asllani.

Asllani ističe da skoro polovina prihoda ode na osnovne životne namirnice što dodatno utiče na slabljenje životnog standarda domaćinstava na Kosovu.

“Skoro polovina prihoda ide samo za potrošnju i to direktno utiče na slabljenje životnog i porodičnog standarda na Kosovu“, kaže Asllani i podsjeća da su se od početka izbijanja pandemije koronavirusa smanjile prosječne zarade na Kosovu, posebno u privatnom sektoru.