Portparol Vlade Kosova

Kurtijeva vlada nastavlja da se protivi balkanskom "mini Šengenu“ navodeći da se zalaže za regionalnu saradnju, ali samo na osnovu jednakosti i reciprociteta, prenosi Reporteri.

Portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu, koji se protivi ovoj inicijativi, kaže da pitanje balkanskog "mini Šengena“ nikada nije bilo tema u vladi.

"Za Vladu Kosova "mini-Šengen" nikada nije bio aktuelan. Mi smo kao vlada i kao država otvoreni za regionalnu saradnju, ali samo na osnovu jednakosti i reciprociteta. Takođe smo otvoreni za regionalnu saradnju na takav način da ona ne zamenjuje projekat EU i našu integraciju," rekao je Kryeziu.

On kaže da je opravdano odobrenje dvije inicijative Kurtijeve vlade za potpisivanje međunarodnih sporazuma koji će olakšati kretanje građana u regionu Zapadnog Balkana.

"Ono što radimo dio je berlinskog procesa, koji podržava kancelarka Merkel, a čiji je cilj podrška Zapadnom Balkanu za integraciju u EU. Naša spremnost da budemo otvoreni za regionalnu saradnju je takva da služimo Kosovu u integraciji u EU, a ne da ga zamjenimo idejama rođenim u Novom Sadu", dodao je Kryeziu.

Zamjenik premijera Sjeverne Makedonije Fatmir Bytyqi zatražio je podršku od Kosova za regionalnu inicijativu "mini Šengen“, što je i obaveza Kosova iz Vašingtonskog sporazuma.

"Mislim da bi trebalo podržati bilo koju inicijativu koja će povećati mogućnosti za naše građane na Zapadnom Balkanu. Moramo da vidimo koja je ekonomska korist i mislim da početak regionalne saradnje uključuje ekonomske mogućnosti i koristi. Prema tome, sve zemlje Zapadnog Balkana vidim kao ravnopravne, jednake, jer samo na taj način možemo ići napred u izazovima koji nas očekuju“, rekao je on.

Emir Abrashi iz Demokratije plus kaže da ovo pitanje ne smatra prioritetom vlade. Međutim, on balkanski "mini Šengen“ ne vidi kao "mrtvu ideju".

"Što se tiče pitanja "mini Šengena", ne mislim da je to mrtva ideja, međutim to nije prioritetno pitanje, ni za vladu ni za građane Kosova. Pitanja regionalne saradnje su izuzetno važna, pa očekujem da će razmotriti sve inicijative za uspostavljanje regionalne saradnje. Međutim, što se tiče konkretnog pitanja, za sada ne očekujem bilo kakav korak od vlade“, smatra Abrashi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri