Političke partije na Kosovu počele su da objavljuju imena kandidata za predstojeće lokalne izbore, naročito za gradonačelnike, ali među njima za sada nema žena, prenosi Koha.

Predstavnici nevladinih organizacije podrstiču stranke da kandiduju što više žena, naročito na rukovodećim pozicijama u opštinama, odnosno za funkciju gradonačelnika.

Šefica kosovskog Centra za rodne studije Luleta Demoli rekla je da je razočarana samim početkom kandidovanja.

"Zastarelo je i smiješno da je argument političkih partija da nemaju žene koje bi nominovali kao kandidate za lokalne izbor. To nije istina. Sada vidimo da je cijeli parlament pun žena. Imamo žene svuda pa je takav argument apsurdan. To je taj bratski odnos, stvar je posla, stvar interesa, stvar lokalne uprave, stvar je porodičnog glasanja, jer im je tako lakše. Porodični glas, jedan glas, jedna kuća. To je veoma loše“, rekla je ona.

Istraživač iz Instituta GAP Bekim Salihu rekao je da stranke ne daju pravi primjer kandidujući veći procenat muškaraca.

"Krivica što nemamo žene na mjestu gradonačelnika dolazi upravo iz činjenice da političke stranke ignorišu princip kandidovanja žena na svojim listama za gradonačelnike, jer je u opštinskim skupštinama zakonska obaveza imati najmanje 30 odsto žena. Ali ova zakonska obaveza ih ne obavezuje da ih nominuju za gradonačelnike“, rekao je on.

Qendrim Arifi iz organizacije INPO rekao je da žene nisu pravilno raspoređene u tijelima koja raspravljaju o budžetu i drugim raspravama koje organizuju opštine.

On je ukazao i da žene, ali i pojedini muškarci, nemaju hrabrosti da se kandiduju kao nezavisni kandidati, jer dominiraju stranke, pa je jedini način političke partije nominuju žene. "Moramo da podignemo standarde razvoja kao društvo i da žene mogu da nas predstavljaju u svim sferama“, rekao je Arifi.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se ove nedjelje sa političkim strankama zbog konsultacija o datumu lokalnih izbora koji se očekuju u oktobru ove godine

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore