Predsjednik PDK

Predsjednik Demokratske partije Kosova (PDK) Enver Hoxhaj razgovarao je onlajn sa predstavnicima Panalbanskog američkog kongresa o dijalogu Beograda i Prištine i stavu PDK po tom pitanju. Istakao je da Vlada Kosova nema platformu za dijalog.

„Govoreći o dijalogu između Kosova i Srbije, ponovio sam stav PDK da Kosovo treba da bude uz Ameriku. Na nesreću, Vlada Kosova koja je odgovorna za dijalog, nema platformu koja uključuje principe, ciljeve, rokove i crvene linije u dijalogu. PDK očekuje platformu u Skupštini Kosova, kao jedino mjesto gdje treba da razgovaramo i donosimo odluke u vezi sa TIM pitanjem“, naveo je u objavi na Facebooku Hoxhaj.

Ukazao je na opasnosti po Kosovo u dijalogu, ukoliko se dijalog nastavi nastavi neozbiljno i propusti historijsku priliku za zaključivanje kosovske nezavisnosti.

„Prvo, Kosovo rizikuje da ostane teritorijalni entitet, gubeći istinski kapacitet da bude ravnopravan akter sa drugim državama - ako Vlada Kosova ne shvati svoje članstvo u UN ozbiljno. To bi bio gubitak historijske prilike da se zaključi izgradnja države na Kosovu. Druga opasnost je autonomija za kosovske Srbe i eksteritorijalni status, koji bi uništio okvire naše državnosti. To bi ojačalo položaj srpske države na Kosovu, slično Bosni i Hercegovini“, naveo je u obajvi Hoxhaj.

Imajući u vidu da je, kako je naveo, Vlada nesposobna da se bavi tim pitanjem, Hoxhaj je kao predsjednik PDK zamolio Panalbanski američki kongres da i dalje lobira u Vašingtonu „historijskoj adresi za zaštitu prava Albanaca“.

„Složili smo se da nastavimo produbljivanje bilateralne saradnje ka postizanju dva cilja: Kraj kosovske državnosti i približavanje Sjedinjenim Američkim Državama“, zaključio je Hoxhaj.

Izvor: Kosovo Online