Uputila zahtjev

Vlada Kosova obećala je platformu i strategiju za dijalog sa Srbijom, ali nakon sastanka zakazanog za sredinu juna, kada se očekuje odlučivanje o sledećem poglavlju dijaloga.

Portparol Vlade Perparim Kryeziu kaže za KosovaPress da će sastanak u Briselu biti održan samo radi određivanja budućeg dijaloga, za koji naglašava da će sigurno biti platforma i strategija kada za to dođe vrijeme.

„Što se tiče sastanka sredinom ovog mjeseca, ovaj sastanak nije sastanak dijaloga, već je sastanak za sljedeći dijalog. A za sljedeći dijalog sigurno će postojati platforma i strategija o kojoj ćemo razgovarati kada za to dođe vrijeme. Što se tiče prethodnog dijaloga, u Skupštini će biti rasprave i analiza dosadašnjih sporazuma“, rekao je on.

Kaže da će, kada bude postignut dogovor o novom poglavlju dijaloga, Kurtijeva vlada imati potrebne dokumente za pozicioniranje u ovom procesu.

„To je rani proces i korak ka činjenici da je ono što se desi sredinom ovog mjeseca samo rasprava o budućnosti dijaloga, a ne dijalog u okviru tog prethodnog procesa. Kada se postigne dogovor o novom poglavlju dijaloga, biće potrebnih dokumenata u kojima će vlada biti pripremljena u vezi sa ovim procesom. Ali, treba imati na umu da su neki dokumenti možda javni za raspravu, ali neki zbog osjetljivosti njihovog sadržaja ne mogu biti deo javne rasprave“, kaže Kryeziu.

S druge strane, poslanica AAK Time Kadrijaj zahtjeva od premijera Kurtija da donese platformu za dijalog u Skupštini, prije odlaska u Brisel i održavanja sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Ne bi trebalo da ide (Brisel) bez platforme“, izjavila je za KosovaPress.

Violeta Haxholi iz Kosovskog demokratskog instituta (KDI) takođe traži platformu za dijalog.

„Mi kao KDI pozvali smo vladu da pripremi platformu i strategiju za dijalog. Bilo bi dobro da imamo pisani dokument koji jasno artikuliše stav Kosova o ovom procesu. Gdje je analiza već postignutih sporazuma o dijalogu koji sa terena prikupljaju informacije o tome šta se dogodilo i koliko su oni primjenjeni tako da država Kosovo ima sve informacije prije nastavka dijaloga sa Srbijom“, kaže ona.

Sredinom juna, premijer Aljbin Kurti treba da se sastane u Briselu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Takav sastanak je premijer Kurti odbio u maju.

Da bi se pripremio za sastanak, specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Mathew Palmer posjetili su Kosovo ove nedjelje.