Nije uključeno u program

Ujedinjenje Albanije i Kosova je tema o kojoj se već dugo govori, i dok vladajući Pokret Samoopredjeljenje smatra da se to može ostvariti ako postoji zajednička volja obe strane, opozicija ističe da je aktuelna Vlada na čelu sa Albinom Kurtijem ovo pitanje zaboravila, prenosi Ekonomija onlajn.

Poslanica Samoopredjeljenja Fatime Kolqaku ističe da je stranka kojoj pripada spremna na saradnju sa Albanijom i da se ujedinjenje može dogoditi u raznim oblicima u smislu da granica nije prepreka boljim odnosima.

"Ta ideja nacionalnog jedinstva je dugogodišnja ideja albanskog naroda, bilo Albanije ili Kosova, koji je nepravedno podjeljen, ali takva ideja nas ne sprečava da je u budućnosti ostvarimo voljom obe zemlje jer imamo nepravedno postavljenu granicu, ali ako će i vlade Albanije i Kosova biti posvećene saradnji u svim sferama života. Čak sam i kao poslanica Skupštine Kosova i kao predsjedavajuća Odborom za zdravstvo u potpunosti spremna da blisko sarađujem sa Albanijom“, rekla je Kolqaku.

S druge strane, poslanica Demokratske partije Kosova Ariana Musliu-Shoshi, kaže da plan za produbljivanje saradnje sa Albanijom nije predviđen vladinim programom.

Prema njenim riječima, "Kosovo i Albanija su dvije nezavisne države i mogu funkcionisati samo na osnovu potpisanih sporazuma o korišćenju zajedničkih sedišta u zemljama u kojima Kosovo nema ambasadore“.

"Ako pročitate dio Spoljne politike, to je paragraf produbljivanja saradnje sa Albanijom. Takođe, mogu da kažem vladi i javnosti da smo dvije nezavisne države i možemo funkcionisati samo na osnovu sporazuma koje smo potpisali za upotrebu zajedničkih sjedišta u zemljama u kojima nemamo ambasadore ili nas ne priznaju. Možemo koristiti ovo zajedničko sjedište. Ali, ovaj dio je potpuno zaboravljen. Takođe, možemo da preduzmemo zajedničke inicijative sa Albanijom, ali očigledno su zaboravili da to uključe u program“, rekla je Musliu-Shoshi.

Da izjave vlasti o ujedinjenju nisu iskrene, već populističke, smatra i Time Kadriaj iz Alijanse za budućnost Kosova.

"Bez obzira da li je riječ o nacionalnom jedinstvu ili nepriznavanju zastave himne Kosova sa svim ovim, Samoopredjeljenje je napravilo populizam u pasusu koji je u vladinom programu posvećen nacionalnom jedinstvu. Kosovo je odlučno da bude dio EU, a takođe tražimo da integracija Zapadnog Balkana ide ujednačeno, jer smo za pregovaračkim stolom sa EU tražili da integracija Zapadnog Balkana bude ista, jer nepravedno je za zvanični Brisel da Srbija napreduje pokušavajući da dobije status zemlje kandidata, dok Kosovo još uvijek nema liberalizaciju viznog režima“, rekla je Kadriaj za EO.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online