Skupština Kosova

Rezolucija Alijanse za budućnost Kosova (AAK) o oproštaju dugova za izrečene novčane kazne tokom pandemije danas nije naišla na podršku poslanika u parlamentu. Za ovu rezoluciju glasalo je 22 poslanika, 43 je bilo protiv, dok uzdržanih nije bilo.

Šef poslaničke grupe AAK, Besnik Tahiri, kazao je na današnjoj sjednici da bi prema ovoj rezoluciji novčane kazne bile obustavljene dok Skupština Kosova ne donese zakon kojim će se riješiti pitanje oproštaja novčanih kazni tokom pandemije.

Besnik Tahiri je upitao poslanike da li je legitimno kazniti dvoje ljudi u kolima, a ne kažnjavati političare zbog političkih skupova.

Kada je riječ o novčanim kaznama izrečenim biznisima za vreme pandemije, sadašnji ministar finansija, Hekuran Murati, rekao je da njegovo ministarstvo nije nadležno da oprosti ove dugove.

„Ne možemo oprostiti dugove. Oproštajem dugova i penala država se ne jača, državu drže porezi, poreski obveznici koji redovno plaćaju. Poreski obveznici isplaćuju zarade lekara, penzionera i vaše plate“, dodao je Murati.

Skupštinsko zasjedanje obilježila je rasprava između opozicionih poslanika PDK, LDK, AAK i ministra finansija Hekurana Muratija.

„Kako je moguće da ova vlada, bez razmišljanja dva puta plati 11 miliona eura (za račune za struju na Sjeveru Kosova prim. red.) i ne podrži ovu inicijativu. Okolnosti 2020. i 2021. nisu normalne. Ni Kosovo nije izbjeglo ovaj ekonomski kolaps. Građani i preduzeća su oštećeni, usljed čega je kupovna moć preduzeća i građana znatno opala. U ovim okolnostima mislim da bi vlada trebalo da oprosti novčane kazne preduzećima. Ne trebaju biti opterećeni dodatnim troškovima za novčane kazne“ istakao je poslanik LDK, Besian Mustaf.

Poslanik PDK Bedri Hamza, u svom obraćanju zatražio je od vlade da poštuje Zakon o ekonomskom oporavku.

„Situacija sa ekonomijom je ozbiljna. Prvo zbog pandemije, drugo zbog nedostatka pomoći prethodnih vlada. Ustavni sud je odluke vlade proglasio neustavnim, uvjeren sam da su tim odlukama tada izrečene neke novčane kazne. 200 miliona evra novčanih doprinosa za preduzeća, 30 miliona eura za zaposlene koji su ostali bez posla zbog pandemije. Oslobađanje od PDV-a za sirovine. Koliko mjeseci se ovaj zakon ne primjenjuje, zašto se ministre ne primjenjuje?“ upitao je Tahiri.

Predstavnik AAK-a Pal Lekaj, rekao je da oproštaj kazni tokom pandemije mora biti u skladu sa zakonom. Prema njegovim riječima, potrebna je volja koja prelazi svaku politiku i svaku kalkulaciju, kako bi vratili novac građanima.

Ministar finansija Hakuran Murati odgovorio je opozicionim partijama na kritike koje su iznele u svom izlaganju.

On je poručio Alijansi za budućnost Kosova da ekonomija uopšte nije napredovala dok su oni bili u vladi, dok je govoreći o vladi LDK, Murati rekao da je potrebna hrabrost da se, kako je rekao, „pronađu koferi sa novcem“.