Kosovo je albanska zemlja

Kolumnista Dukagjin Gorani smatra da Srbi i Albanci na Kosovu ne mogu koegzistirati, jer su takvo društvo i ne žele da odstupe od pozicije svog identiteta, prenosi Reporteri.

Gorani je naglasio da već 21 godinu nije bilo napora i seminara za etničku ravnopravnost i multikulturalizam i da je, kako kaže, međunarodna zajednica na Kosovu umorna.

„Prvo moramo da prođemo kroz Zajednicu srpskih opština 3-4 godine dok mi i međunarodna zajednica ne uvidimo da to udruženje ili ta autonomija ne može funkcionisati, a zatim da postepeno započnemo proces tamo gdje je trebalo da se završi tokom 2017-2018.“, kaže Gorani.

Prema njegovim riječima, onaj ko govori o multietničkom Kosovu, a posebno ko je aktivan u politici, zapravo obmanjuje javnost.

„Kosovo je fundamentalistička zemlja u kojoj se o nacionalnosti i etničkoj pripadnosti govori javno, dok se u multietničkim društvima, o vjerskim pripadnostima, etničkim nacionalnostima, ne govori javno. Kada smo ovdje nosili crvenu i crnu zastavu i zastavu OVK i kada je to postala javna norma koja je trajala 20 godina, pokazali smo šta mislimo. Dakle, mislimo da je Kosovo albanska zemlja“, navodi Gorani za Klan Kosova.

On dodaje da su i Srbi na isti način pokazali kakvo su društvo, odnosno da su „društvo poput Albanaca, društvo 19. vijeka“.

„Naša društva, Albanci i Srbi, ne mogu koegzistirati jer ni mi ni Srbi ne namjeravamo da napustimo svoje identitetske pozicije. Budući da takvo evropsko rješenje nije uspješno, onda moramo krenuti ka neevropskom rješenju, svakako ne nekom iz 19. vijeka, već funkcionalnom rešenju, a to je redefinisanje po etničkim linijama“, mišljenje je ovog kolumniste.

Gorani smatra da promjena granica nije nešto od čega treba bježati braneći takav stav rečima da je granice na Kosovu postavila Jugoslavija.

„Ove granice koje danas ima Kosovo su granice koje je postavila Jugoslavija. Ne vidim ih kao svete i neosporne. Uvjeren sam da i Srbija očekuje da se ovaj problem riješi i da je u interesu Srbije da postoji teritorijalna autonomija", rekao je Gorani.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri