Deutsche welle

Pitanje Zajednice srpskih opština ponovo je postalo predmet sukoba između Beograda i Prištine, samo nekoliko dana prije nastavka dijaloga i prvog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija, piše Deutsche welle.

Srbija i Kosovo su 2013. godine potpisali sporazum o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Samo nekoliko sati nakon sastanka u Prištini sa dvojicom zapadnih diplomata, Mathewom Palmerom i Miroslavom Lajčakom, premijer Kurti rekao je da „ne može postojati jednoetnička Zajednica srpskih opština na Kosovu i da je neophodna integracija svih građana, bez etničke razlike“.

Prema Kurtiju, postoji i presuda Ustavnog suda o ZSO.

"Šta će biti sa ZSO navedeno je u peticiji građana, tadašnjim akcijama opozicije, kao i presudi Ustavnog suda. Na Kosovu ne možemo imati monoetničku ZSO. Dakle, neophodno je integrisati sve građani bez obzira na etničku pripadnost", izjavio je Kurti.

Prema njegovim riječima, Ustav je utvrdio da Sporazum o pridruživanju nije u skladu sa Ustavom Kosova, te stoga ne može da se primjenjuje na Kosovu.

Ova izjava premijera Kurtija odmah je izazvala reakciju predsjednika Srbije Vučića, koji je rekao da Kurti ne mora da ide u Brisel, ako ne govori o Zajednici srpskih opština.

"Ako Kurti kaže da ne želi da razgovara o Zajednici srpskih opština, već da mi priznamo Kosovo, onda on ne mora da dolazi. A ako očekuju da to učinim, onda ne treba ni da me pozivaju“, rekao je Vučić, dodajući da mu nije problem da razgovara o svim drugim važnim pitanjima, poput pitanja nestalih.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Mathew Palmer je rekao da ZSO treba da se formira u skladu sa dogovorom strana.

Očekuje se da će sastanak premijera Albina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića biti održan sredinom juna pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Povodom ovog sastanka, Albin Kurti je rekao da „sastanak u Briselu nije sastanak za nastavak dijaloga, ali je prvi susret koji se očekuje sa predsjednikom Srbije“.

"Dakle, ovo je prvi sastanak i tamo ćemo vidjeti koje bi moglo biti sledeće poglavlje dijaloga. To je sastanak za sljedeći dijalog, ali to nije nastavak prethodnog dijaloga", rekao je Kurti.

Međutim Evropska unija predstojeće sastanke Srbije i Kosova  vidi kao nastavak dijaloga, a ne kao novi početak. To je potvrdio portparol EU Peter Stano.

"Ovaj dijalog započeo je 2011. i nastavlja se samitom uskoro. Sva pitanja o kojima se do sada razgovaralo i koja će se razgovarati u budućnosti u okviru dijaloga, ključna su za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije“, rekao je Stano.

Prema njegovim riječima, Evropska unija očekuje od obe strane da nastave da se angažuju u ovom dijalogu i da sprovode prethodne sporazume. Jedan od prethodnih sporazuma koji treba da sprovede, posebno Srbija, je ZSO.

Politički analitičar Demush Shasha vjeruje da će uspostavljanje Asocijacije ostati na stolu u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

Shasha je rekao da "ovo pitanje neće biti izolovani sporazum, već dio sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, gdje će ZSO biti samo jedan element sporazuma".

"Smatram da bi sljedeća vlada trebalo da razmotri osnivanje ZSO, u skladu sa odlukom Ustavnog suda Kosova. S tim u vezi, smatram da se rješenje može naći u nadležnostima ZSO, što je obezbjedio Ahtisaarijev plan, kao što su kultura, umjetnost, nauka i obrazovanje, u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi“, rekao je on.

Takođe bi, kako je naveo, trebalo razmotriti realizaciju saradnje opština sa srpskom većinom sa državom i institucijama Srbije, pod koordinacijom Ministarstva za lokalnu upravu.

"Važan dio ove saradnje je sporazum o transparentnosti srpskog državnog finansiranja srpskih opština na Kosovu (član 11. Ahtisaarijevog plana). Stoga, u okviru takvih nadležnosti, ne vidim nikakvu zabrinutost za osnivanje ZSO “, kaže Shasha.

Izvor: Kosovo Online/DW