Skandalozno

Specijalni sud pozvao je danas na ispitivanje Fahrija Fazliua, koji je imao samo osam godina tokom rata. Iz Udruženje ratnih veterana OVK kažu da je ovaj postupak Specijalnog suda skandalozan. U međuvremenu, advokat akreditovan od strane Specijalnog suda, Skender Musa, upozorio je da će sa početkom suđenja pritvorenicima u Hagu, Specijalni sud takođe upućivati pozive ostalim svjedocima, koji će biti saslušani javno ili kao zaštićeni svjedoci.

Fahri Fazliu je imao samo osam godina za vrijeme posljednjeg rata na Kosovu. Ali Specijalni sud mu je danas poslao poziv. Bratanac palih boraca, Bahrija i Fahrija Fazliua, pozvan je od strane Specijalnog suda kao svjedok o ratu u kojem su mu ubijeni stričevi.

U izjavi za Gazetu Express, Fazliu je rekao da je poziv koji mu je poslao Specijalni sud nerazumljiv. On je kazao da ne može da doprinese svjedočenju zbog godina koje je imao za vrijeme rata. Fazliu je naglasio da se sjeća da su ih srpske snage kontrolisale, ali da se ničeg više nije mogao sjetiti iz rata.

„Ne, bio sam dijete, imao sam samo 8 godina, nemam čime da doprinesem, čak i da znam zašto su me zvali. Ne mogu da zamislim zašto su me zvali kad sam imao 8 godina u vrijeme rata… Meni je ubijena porodica, dva strica su mi ubijena, Fahrija i Bahrija… I sjećam se šta nam je Srbija učinila, kontrolisali su nas, ali ne mogu ništa drugo da kažem jer sam bio dijete“, rekao je za Gazeta Express.

Za Udruženje ratnih veterana OVK poziv Specijalnog suda za ispitivanje Fahrija Fazliua je skandalozan.

Sekretar ovog udruženja i vršilac dužnosti predsednika Faton Klinaku rekao je za Gazeta Express da Specijalni sud takođe poziva porodice pripadnika OVK da bi dobio informacije i o čemu se u to vrijeme raspravljalo u tadašnjim sobama.

„ Ima li šta skandaloznije nego da se pozove neko da kao osmogodišnji svjedok svjedoči, koji je imao osam godina tokom rata? Nemam informacije, ali oni obično javno objavljuju sami oni koji su dobili poziv, ali mi smo neprestano govorili da su od strane Specijalnog suda ugroženi ili da može biti pozvan bilo koji pripradnik OVK, čak i sada zovu i članove porodica jer hoće da znaju koliko smo mi čaja pili po našim sobama. Oni hoće da znaju o čemu smo mi pričali“, izjavio je za Gazetu Express.

Klinaku je dalje rekao da od Specijalnog suda nema ništa i da se samo bavi politikom.

„Više puta smo rekli da od međunarodnih sudova nema ništa. Ne istražuju zločine, već se samo bave politikom. Iz tog razloga smo ga osporili kao sud. I njegovo formiranje i petogodišnji nastavak, za koje znamo da je isteklo, a krivica je na našim političarima, našim poslanicima koji su formirali takav sud. Stalno zahtjevamo formiranje lokalnog suda koji će istraživati zločine“, dodao je Klinaku.

Između ostalog, zvaničnik ovog udruženja OVK izjavio je za Gazetu Express, da je samo prošle godine oko 300 ljudi dobilo poziv Specijalnog suda.

U međuvremenu, advokat akreditovan u Specijalnom sudu, Skender Musa, rekao je za Gazeta Express, da činjenica da su započeti sudski postupci, može samo da znači da će biti još više poziva za osobe u svojstvu svjedoka.

Čak je rekao da se očekuje da će ovi svjedoci biti pozvani da svedoče na otvorenim sudskim ročištima.

„Sama činjenica da su započeti sudski postupci znači da će biti poziva za svjedoke i objelodanjivanje dokaza, jer u krivičnom postupku svi postupci zavise od pribavljanja dokaza saslušanjem svjedoka. Stoga će svi svjedoci koje je saslušala policija EULEX-a ili tužioci Specijalizovanih vijeća na Kosovu, a koje Specijalno tužilaštvo smatra validnim svjedocima, takođe biti pozvani u Specijalizovana vijeća i saslušani javno ili kao zaštićeni svjedoci, u zavisnosti od postupka koji vode Specijalizovana vijeća. Sada se očekuje da svako ko je dao iskaz u Specijalizovanim vijećima bude pozvan pred sudove“, rekao je Musa.

Trenutno su u pritvoru u Hagu: bivši predsjednik Kosova - Hashim Thaçi, poslanik LVV - Rexhep Selimi, predsjednik PDK - Kadri Veseli, bivši predsjednik parlamenta - Jakup Krasniqi, bivši komandant Operativne zone Lab - komandant Cili – Salih Mustafa, Pjetër Shala – komandant Vuk, predsjednik Udruženja veterana OVK - Hysni Gucati i zamjenik predsjednika Udruženja veterana OVK - Nasim Haradinaj.

Izvor: Gazeta Express/Kossev