Univerzitetski profesor

Univerzitetski profesor Blerim Latifi navodi da je ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz "korisni idiot“ koji radi za srpske interese, što je, kako kaže, pokazala i u intervjuu datom švicarskom listu "Neue Zürcher Zeitung“ u kome je pomogla srpske tvrdnje da OVK nije oslobodilačka nego zločinačka i teroristička organizacija.

Latifi je podsjetio da se termin "korisni idiot" koristi za naivne ljude koji promovišu ideje kojima bi se u stvari suprotstavili.

"Smatra se da je Lenjin izmislio termin "korisni idioti", da bi opisao naivne ljude koji su navikli da pomeraju napred agende koje nisu svijesni. Takvi ljudi misle da služe pravednoj stvari, dok njihovi postupci i izjave vode iz drugih razloga“, napisao je u Facebook objavi Latifi.

On je istakao da je Gërvalla-Schwarz jedan od "korisnih idiota“ jer je ocrnila OVK i okarakterisala je kao zločinačku i terorističku organizaciju, uništila njen oslobodilački imidž.

"Evo primjera: Srbija uvijek planira da ocrni OVK i da je okarakteriše kao zločinačku i terorističku organizacije, a time i uništi njen oslobodilački imidž. U ovom slučaju korisni idioti su svi oni Albanci koji  pomažu ovom cilju, a da toga nisu ni svijesni. Nažalost, ovo možemo reći za našu ministarku spoljnih poslova i njene izjave. Njen najnoviji prosrpski intervju za švicarske novine tipična je prilika za upotrebu ove fraze“, naveo je Latifi.

Izvor: Kosovo Online