Predsjednik LDK

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Lumir Abdixhiku je izjavio da je LDK spreman da glasa za svaki sporazum u dijalogu Beograda i Prištine koji je u skladu sa Ustavom Kosova, prenosi Koha.

Predsjednik LDK Lumir Abdixhiku izjavio je da će podržati formiranje Zajednice srpskih opština, pod uslovom da sadrži tačku dva Sporazuma o pridruživanju, koji je postigao njegov prethodnik Isa Mustafa, a u kojoj se navodi da će Vlada odobriti uredbu koja se primjenjuje direktno, a koju će razmotriti Ustavni sud.

„Uvjeren sam da Srbija neće potpisati takav sporazum“, rekao je Abdixhiku tokom debate koju je organizovao Pokret „FOL“.

ZSO je i dalje glavni zahtjev Srba, to pitanje pokrenuo je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Kurti je dan ranije rekao da ne može biti monoetničke zajednice. Ta izjava iziritirala je ministra za povratak i zajednice Gorana Rakića koji je nazvao licemerjem.

„Licemerni stav albanskih lidera prema dijalogu i mirnom rješavanju otvorenih pitanja između Beograda i Prištine najbolje ilustruje nedavna izjava Albina Kurtija, koji je javno rekao da Priština ne namjerava da formira Zajednicu srpskih opština. Ovim je Kurti dokazao da je njegov odnos prema dijalogu gluma i laž", rekao je Rakić.

Abdixhiku je izjavio da zbog ove izjave, Kurti treba da smijeni Rakića, neodložno.

Povodom Kurtijevih kritika u Skupštini, trošenja najviše energije na račun postignutih štetnih sporazuma, Abdixhiku je rekao, ukoliko ih smatra štetnim treba da ih poništi.

„Premijer može slobodno da odbije bilo kakav sporazum, jer ne postoji važeći sporazum dok se ne postigne dogovor o svim pitanjima. Na sastanku koji sam imao s njim pitao sam ga za izvinjenje, za dijalog, plaćanje odštete, ... Zbog svega toga se predomislo“, rekao je Abdixhiku.

Odbacio je mogućnost da LDK učestvuje u dijalogu, jer će tražiti od premijera da izvještava Skupštinu prije i poslije pregovora.

„Pregovaračka osnova ne bi trebalo da bude diskusija o Kosovu, kao što ni unitarni karakter ne sme da se pogoršava. Nismo predali dokument kao dio dijaloga. LDK ne učestvuje u dijalogu, ali mi smo predali dokument jer ne znaju šta da rade. Optužbe prethodnika nisu tema. Potrebni su duboki i teški pregovori. Ne kažemo ne pregovorima i Samoopredjeljenju - već idite i branite Kosovo. Vlada je potpuno nespremna za dijalog, pod izgovorom da izbjegava dijalog. Ako je to cilj, to mora da kaže“, naglasio Abdixhiku.
Ocjenio je da je sudeći po početku rada Kurtijeva vlada najslabija koju je Kosovo ikada imalo.

„Oni imaju neozbiljan program koji ne nudi ništa, spoljna politika nije izuzetak, pa se čini da je vlada pripravnika. Ekonomski oporavak je potreban nakon pandemije, u programu nema bolnice koja će biti izgrađena u naredne četiri godine“, naveo je Abdixhiku.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore