Otvaranje evropske perspektive

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Mathew Palmer je u ekskluzivnom intervjuu za RTK rekao da je suštinska poruka, njegove posjete partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Kosova.

„Mislim da je suštinska poruka da se naglasi i podvuče snažna i trajna priroda partnerstva između Sjedinjenih Američkih Država i Republike Kosovo. Podržavamo evropsku perspektivu Kosova. Želimo da vidimo da se Kosovo integriše u evropsku i evroatlantsku zajednicu. Podržavamo vladine ciljeve u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i promociji vladavine zakona. Želimo da budemo tamo kao jaki partneri. Pored toga, posjetio sam Prištinu sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom Evropske unije za Zapadni Balkan, posebno za dijalog. Lajčak i ja smo želeli da naglasimo i podvučemo značaj konstruktivnog angažovanja Kosova u procesu dijaloga, da radimo na punoj normalizaciji odnosa sa Srbijom i da otvorimo vrata evropskoj budućnosti građanima Kosova“, rekao je Palmer.

Upitan o saradnji SAD i EU u procesu dijaloga Palmer je rekao da imaju isti cilj normalizaciju odnosa i otvaranje evropske perspektive.

„Radimo u jakom partnerstvu. Ovaj proces dijaloga vode same strane, Kosovo i Srbija, uz pomoć EU i snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država. Mislim da je dobra poruka za Kosovo i Srbiju ako vide da ja i Lajčak rame uz rame podržavamo ovaj proces“, rekao je Palmer.

Izvor: RTK