Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gërvalla-Schwarz saopštila je da švicarski list „Neue Zurcher Zeitung“, objavio netačne podatke u članku o OVK, prenosi Gazeta Express.

„NZZ je objavio lažnu tvrdnju da je OVK počinila ubistva nakon završetka rata. OVK je rasformisana nakon oslobađanja Kosova u junu 1999. Ako se kaže da su zločini počinjeni, počinili su ih pojedinci, a ne OVK“, objavila je na Twitteru Donika Gërvalla-Schwarz.

Spoljnopolitički urednik švicarskih novina Andreas Ernst je odgovorio Doniki Gërvalli-Schwarz, da novinar koji je napisao tekst nije naglasio da OVK ima kolektivnu odgovornost, već da počinioci imaju individualne odgovornosti.

"Naš autor Andi Raih, napisao je da su poslijeratne zločine uglavnom počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova. On ne tvrdi da OVK ima kolektivnu odgovornost, već da počinioci imaju individualne odgovornosti“, naveo je u odgovoru na Twitteru Ernst.

Na tvrdnju Donike Gërvalle-Schwarz da je OVK transformisana juna 1999. godine, Ernst je priložio izvještaj NATO-a u kojem se navodi da je OVK rasformisana 20. septembra 1999.

„NZZ je tačno predstavio situaciju“, zaključio je Ernst.


Twitter - Odgovor Ernsta Gervali/GazzetaExpress

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express